KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Svenskt par kämpar för barnen i Thailand – en hjärtevärmande historia om kärlek och hopp

Missionärsparet Fredriksson i Thailand missar inte nationaldagen i Tjörns kommun - dubbel fest på Klädesholmen!

Ingvar och Anna Fredriksson är hemma i Sverige för att hälsa på sina barn. Till vardags arbetar de med att motarbeta sexindustrin i Thailand. Pension vet de inte riktigt vad det är, så länge Gud har en uppgift för dem så jobbar de. Nu är det Child Safe (Barnsäkert) som gäller. Men i början av juni är de alltid hemma i Sverige, för i morgon, på nationaldagen, är det Sillens dag på Klädesholmen. På marknaden säljer de egenproducerade äggostar till förmån för sitt arbete i Thailand. I fjol såldes 324 portioner, i år siktar de på ännu fler.

Paret startade Child Safe 2015 efter många års arbete i huvudstaden Bangkok och Chiang Mai, norra Thailand. De hade sett vilket elände övergrepp på barn och prostitution där kunde ställa till. De besökte provinsstaden Ubon långt uppe i nordöstra hörnet av Thailand för att se området där de flesta prostituerade kommer ifrån. Det beräknas att 80 procent av de prostituerade i Bangkok kommer från Ubon-distriktet.

– Först hade vi tänkt starta en församling där, men vi förstod snart att behovet av arbetet för barnens trygghet var större och oerhört akut. Huvuddelen av invånarna hade blivit utnyttjade som barn och förlorat sitt människovärde. Den förnedrande prostitutionen är ibland enda sättet för fattiga människor att försörja sig och sin familj.

Efter att Fredrikssons skaffat sig en egen hyresbostad hyrde de en liten möteslokal i Ubon. Där ordnade de seminarier om barns rätt till trygghet och att leva ett människovärdigt liv. Intresset visade sig vara stort och allt fler sökte sig till Child Safe som de snart kom att kalla sig.

– I skolor och andra sammanhang ges förebyggande undervisning till tusentals varje månad. Samtidigt pågår räddningsaktioner och ”återupprättelse”, säger Ingvar.

Någon förvaltning byggde de inte upp. Verksamheten drivs av en ideell förening. Sitta inne på ett kontor var inte deras melodi, de ville vara ute bland folk, och det är också vad de ägnar sig åt. Hyrpersonal tar hand om skolundervisningen. – Alla i personalen är thailändare, men vi tar också emot volontärer från andra länder kortare eller längre tid. Vi hoppas att fler svenskar ska komma.