KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Symposium på Världsbarnens dag sprider gnistor av hopp

3 min lästid
Jag skulle vilja boka en tid för en formell affärsmöte nästa vecka.

Testimonier från Anni Tacco, rådgivare för barnrättigheter och säkerhet vid FELM, underströk att den 20 november – dagen för symposiet – är en viktig dag, då FN:s konvention om barnets rättigheter antogs 1989, den mest allmänt ratificerade FN-konventionen.

Trots denna konvention, som Tacco påpekade, växer våldet mot barn över hela världen. ”Vi bevittnar det högsta antalet konflikter och flyktingar sedan 1945 och, som vi alla vet, är varje krig ett krig mot barn,” sa hon.

Enligt UNICEF vaknade hundratals miljoner barn runt om i världen upp till en kris vid sin dörr idag. ”Mer än 1 av 5 lider sannolikt av psykiska hälsoproblem,” påminde öppningen av symposiet.

Tacco tillade att Gaza har blivit en gravplats för barn och att över 1 miljon barn i Gaza lider av en kritisk vattenkris. ”I alla krig är det barnen som lider först och mest,” sa hon.

”Kyrkornas åtaganden gentemot barn har aldrig varit så viktiga som idag,” betonade Tacco. ”Det är en handling av kyrkor och partners som förenar sig för barnen i Pilgrimsfärden för rättvisa och fred. Dess tre pelare är att hålla barnen säkra, lyssna på barnen och skydda planeten för och med barnen.”

”Barn har inte så mycket makt som vuxna, men de har samma rätt att ha åsikter och att dessa åsikter tas på allvar,” sa Tacco. ”Deltagande stärker barn och förbättrar deras självkänsla,” tillade hon. ”En av de grundläggande principerna i FN:s konvention om barnets rättigheter är respekt för barnens åsikter.” Testimonier från kyrkor och partners illustrerade genomförandet av åtagandena på gräsrotsnivå.

Till exempel delade Chetra Im från organisationen Mänskliga Rättigheter om hur kyrkor spelar en nyckelroll i att skydda barn under översvämningar på grund av klimatförändringar i Kambodja.

Michael Marwa från Child Helpline International delade om kyrkornas oerhörda hjälp med att sprida information om avgiftsfria hjälplinjer för barn. Dessa är tillgängliga över hela världen för att stödja barn som står inför svårigheter, inklusive följderna av global uppvärmning.

”Vår planet har just haft den varmaste oktober som någonsin dokumenterats,” påpekade Tacco.

Frederique Seidel, programledare för barnrätt på WCC, förklarade varför kyrkornas åtaganden gentemot barns program lägger stor vikt vid klimatlösningar, som är avgörande för att skydda alla aspekter av barns rättigheter.

Hon delade hur Ellyanne Chlystun-Githae Wanjiku, en 13-årig klimatmästare från en kyrka i Kenya, bad WCC att hjälpa barnen att träffa Frankrikes president Emmanuel Macron vid den globala toppmötet om ny finansieringspakt i juni förra året – för att framföra barnens vädjan om klimatansvarig bankverksamhet.

”För mig var det en liten mirakel,” sade Seidel, som stödde Wanjiku och andra barn att framföra budskapet under vad som normalt sett skulle vara ett strikt slutet möte, reserverat för statschefer.

Barnen väntar nu på ett officiellt svar på sin vädjan. ”Barns röster måste stödjas och omfamnas över hela världen,” betonade Seidel.

”Ansvarsfull klimatbaserad bankverksamhet och rättsliga åtgärder från trossamfundsaktörer och partners spelar en nyckelroll i att ge solid hopp,” avslutade hon.

På Världsbedjardagen säger barn: ”Frukta inte för oss – inkludera oss!” (WCC pressmeddelande, 21 november 2023)

Läs mer om WCC:s arbete för barn.