Forumet, organiserat av Evangelical Lutheran Church in Tanzania, World Council of Churches (WCC) Ecumenical Disability Advocates Network och Finnish Evangelical Lutheran Mission, en organisation inom Evangelical Lutheran Church in Finland, samlade en rad tal från trosledare, läkare och organisationer som arbetar för att förbättra rättigheterna för utsatta kvinnor och flickor.
Biskop Dr Frederick Onael Shoo, tidigare presiderande biskop för Evangelical Lutheran Church in Tanzania, sa att det var viktigt att kvinnor och unga människor – särskilt personer med funktionsnedsättning – är medvetna om de möjligheter som påverkar deras liv, de tjänster som finns tillgängliga för dem och rätten till kroppslig autonomi.
”Därför bör den sexuella hälsan hos kvinnor och flickor med funktionsnedsättning tas upp i den offentliga debatten. Det bör understrykas att sociala normer och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter för kvinnor och unga människor med funktionsnedsättning, liksom integriteten hos deras kropp, kräver särskild uppmärksamhet”, sa Shoo.
Enligt biskopen drogs denna slutsats från kyrkans arbete med Tanzania Federation of Disabled Person’s Organizations och Selian Lutheran Hospital, som inrättar tillgängliga sexual- och reproduktiva hälsovårdstjänster.
Under kvällsmötet utbytte partner åsikter om kvinnors och flickors mänskliga rättigheter; hur kyrkor kan underlätta tillgång till tjänster för kvinnor och flickor som har upplevt kvinnlig könsstympning och annan form av våld, inklusive kvinnor med funktionsnedsättning; samt främjandet av positiva normer och värderingar i samhällen.
Förutom nästan ingen tillgång till tjänster för personer med funktionsnedsättning, sa biskopen att de sociala normerna relaterade till funktionsnedsättning och kön ofta normaliserade våld mot flickor och kvinnor med funktionsnedsättning i samhällena.
”Fokus bör ligga på de fördelar som kan uppnås genom att främja sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter för samhället som helhet, och särskilt för kvinnor och flickor med funktionsnedsättning”, sa han.
I Tanzania har WCC Ecumenical Disability Advocates Network stött Selian Lutheran Hospital för att göra sina sexuella och reproduktiva hälsovårdstjänster – som i huvudsak tillhandahålls till medlemmar av Maasai-indigensgemenskapen – inkluderande, så att de kan ta emot personer med funktionsnedsättning.
”Trots att ha samma rättigheter och behov och vara lika sexuellt aktiva som sina jämnåriga, har flickor med funktionsnedsättning vanligtvis exkluderats från att få tillgång till sexuell och reproduktiv hälsa [tjänster] och rättigheter”, sa Remy Mnzava, projektchef vid Selian Hospital.
Teressa Juhaninmäki, regional direktör för Finnish Evangelical Lutheran Mission, East Africa Region, uppmanade till en samordnad insats för att se till att alla flickor, oavsett förmåga eller tro, kan söka vård på sjukhus när de är gravida, har utsatts för sexuellt våld eller behöver sexuell eller reproduktiv hälsovård.
”Trosledare har nycklarna till att förändra samhällets normer och värderingar så att detta kan bli verklighet, och en bred bas för att tillhandahålla tjänster där detta blir vardaglig praxis”, sa Juhaninmäki. ”Jag gratulerar Evangelical Lutheran Church in Tanzania och Selian Hospital för att visa vägen inom detta område i Tanzania. Jag hoppas att detta bara är början på vägen mot ett verkligt jämlikt samhälle.”
Nyligen har rapporter kommit fram om att kvinnor med funktionsnedsättning i Tanzania har blivit tvångssteriliserade, operationer som genomförts under förevändningen av legitim medicinsk vård.
”Det är vår rätt att älska och bli älskade. Vi har också rätt till familj. Sterilisera oss inte”, sa Happiness Koisianga, sekreterare för Tanzania Federation of the Disabled Women Wing i Arusha under forumet.
Evangelical Lutheran Church in Tanzania (ELCT)
Ecumenical Disability Advocates Network (EDAN)