KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Teolog med kontroversiella åsikter om sexualitet får grönt ljus att leda akademi.

Vatikanen ifrågasätter prästens syn på HBTQ-frågor – kontrovers kring nytt uppdrag.

I ett år efter att Vatikanen blockerade en italiensk teologs kandidatur till att bli dekan för en inflytelserik tysk och italiensk akademi på grund av hans progressiva skrifter om sexualitet och kön, godkände nu Vatikanen äntligen hans utnämning utan kommentar, enligt teologen.

”Anledningarna till varför beslutet ändrades kommunicerades inte”, sa fader Martin Lintner i ett e-postmeddelande till RNS och tillade att ”frågan hade klarats upp internt”.

”För mig är det viktiga att mina publikationer tydligen inte utgör ett hinder,” sa han.

Biskop Ivo Muser från Bolzano-Bressanone, vars stift inkluderar det filosofisk-teologiska kollegiet i Brixen/Bressanone, informerades om Vatikanens godkännande strax efter påsk. Lintner är planerad att påbörja sin tjänst som dekan för universitetet den 1 september.

Vatikanens Dikasterium för tron nekade Lintners utnämning till dekan vid skolan i den tysktalande regionen i norra Italien efter att fakulteten valt honom i november 2022.

Muser, som också övervakar universitetet, tog saken i egna händer efter sex månaders tystnad från Vatikanen om att ge en nihil obstat, en kyrklig procedur vars latinska namn betyder ”inget hindrar”. Det är ett nödvändigt godkännande som indikerar att en teologs arbete inte utgör en brytning med katolsk lära.

Nihil obstatet utfärdas normalt av Vatikanens avdelning för utbildning, men biskopen blev förvånad över att upptäcka i januari 2023 att ansökan hade stoppats av Vatikanens Dikasterium för tron, som säkerställer överensstämmelse med kyrkans lära.