KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Texas: Civil rights leader William Lawson död vid 95 års ålder – arbetade nära Martin Luther King Jr.

Populär amerikansk pastor död - Wheeler Avenue Baptist Church bekräftar Lawson's tragiska bortgång i Texas.

Den långvariga pastorn och medborgarrättsledaren The Rev. William ”Bill” Lawson som hjälpte till att avsegregera Houston och arbetade med The Rev. Martin Luther King Jr. under medborgarrättsrörelsen har avlidit vid 95 års ålder. Lawson grundade Wheeler Avenue Baptist Church 1962 och var dess pastor i 42 år innan han gick i pension 2004. Han arbetade med King under medborgarrättsrörelsen genom att starta den lokala avdelningen för Southern Christian Leadership Conference, den medborgsrättsorganisation som leddes av King.

I en intervju 2021 med sin dotter Melanie Lawson, en ankrare på KTRK i Houston, återkallade William Lawson hur han erbjöd sig att vara värd för King i sin kyrka när andra inte ville efter att FBI felaktigt anklagade King för att vara kommunist. ”Jag berättade för hans personal att jag inte har en stor kyrka. Men han är välkommen att komma till min kyrka och han kom till Wheeler Avenue Baptist Church och predikade där,” sade Lawson. Båda männen förblev nära vänner fram till Kings mord 1968.

Borgmästare John Whitmire hyllade Lawson och hans arv på tisdagen. ”Han är en av anledningarna till varför vår stad är så fantastisk. Han hjälpte oss under medborgarrätts- och social rättvisa perioden,” sa Whitmire. Harris County Commissioner Rodney Ellis sa att även om Houston sörjer hans bortgång, ”firar vi ett arv som kommer att vägleda oss i generationer som kommer.”

Minnesgudstjänster för att fira Lawsons liv var planerade att hållas på Wheeler Avenue Baptist Church den 23 maj och 24 maj.