KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Texasbiskopen hotar med exkommunicering när nunnorna förbjuder honom tillträde till prästgård i celibatstrid.

En biskop har hotat att exkommunicera en ordning av katolska nunnor i Texas som har förbjudit honom från deras kloster på grund av ”andlig säkerhet” i de senaste händelserna i en religiös fejd om kyskhet.

En biskop hotar att exkommunicera en grupp katolska nunnor i Texas som har förbjudit honom att besöka sitt kloster på grund av oro för ”andlig säkerhet” i det senaste bråket om kyskhet.

Discalced Carmelite-nunnorna i Arlington hävdar att de ”inte längre erkänner auktoriteten” från biskop Michael Olson efter att ha upplevt ”aggression, förödmjukelse och andlig manipulation” som ett resultat av hans ”attityder och ambitioner”.

Sagan började när biskopen i Fort Worth anklagade en av nunnorna för att ha brutit sitt kyskhetslöfte tidigare i år.

I juni avskedades Rev Mother Superior Teresa Agnes Gerlach från Monastery of the Most Holy Trinity i Arlington efter att hon enligt uppgift bekände för biskopen att hon hade en affär med en präst, vilket ledde till en sexveckors utredning.

Den rullstolsburna nunnan påstås ha haft sina elektroniska prylar konfiskerade efter påståenden om att hon hade ”sexting” med en präst från Montana, och hon befanns vara skyldig till att ”kränka det sjätte budordet i dekalogen och sitt kyskhetslöfte” enligt den katolska stiftet i Fort Worth.

Efter anklagelserna stämde systrarna biskop Olson och stiftet. Deras civilrättsliga stämning på en miljon dollar (785 000 pund) anklagar biskop Olson för förtal, trakasserier och spioneri mot ordern.

I ett uttalande som släpptes denna vecka förnekade Arlington-nunnorna de anklagelser som framförts mot deras moder prioress och anklagade biskop Olson för att ”skrika och förödmjuka” dem.

”Vår faderliga tillit har missbrukats av den personliga och offentliga beteenden hos en man som, i jakten på sina ospecificerade personliga mål, inte fruktar att skrika på nunnor eller förödmjuka dem offentligt och privat när de protesterar mot att deras rättigheter har ignorerats, som inte tvekar att bryta deras heliga avskildhet genom sina tjänstemän, och vars handlingar när det gäller personlig egendom och integritet mer än allvarligt ifrågasätts,” läser uttalandet.

Systrarna uttryckte även ”fullt förtroende för den personliga och moraliska integriteten” hos Moder Agnes Gerlach och kallade tidigare uttalanden mot henne som falska.

För att ”skydda integriteten i vårt klosterliv och kallelse” mot ”fortsatta övergrepp” förklarade nunnorna: ”Vi erkänner inte längre auktoriteten hos den nuvarande biskopen i Fort Worth eller hans tjänstemän och kan inte ha något ytterligare förhållande med dem. Vi förbjuder honom eller någon av hans tjänstemän eller representanter att beträda vår klosteregendom eller att ha någon kontakt eller förbindelse med klostret eller någon av dess nunnor eller noviser.”

Som svar har biskop Olson varnat nunnorna att de kan ställas inför exkommunikation. I ett uttalande som släpptes den 19 augusti sa han att nunnornas publika avvisande av hans auktoritet ”skadar” honom och ”gör en djup klyfta” i enheten i stiftet i Fort Worth.

”Det är med djup sorg jag måste meddela de troende i stiftet i Fort Worth att Moder Teresa Agnes, därmed, kan ha utsatt sig själv för latae sententiae (det vill säga försåtliga handlingar), exkommunikation,” sa han.

”De andra nunnorna, beroende på deras medverkan i Moder Teresa Agnes offentligt skandalösa och splittrande handlingar, kan möjligen ha utsatt sig för samma latae sententiae-exkommunikation.”

Ärkebiskopen Carlo Maria Vigano – känd för att ha offentliggjort två stora Vatikanska skandaler – har uttalat sitt stöd för nunnorna. Genom att ta upp frågan till påve Franciskus kallade ärkebiskop Vigano systrarna för exempel på ”heroisk motstånd mot korrupt makt”.