KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Tid att renovera kyrkan? Läs om när det är läge för förändring i vår artikel!

Expert tips: Prata med varandra och konsultera en expert för att renovera din kyrka effektivt och framgångsrikt.

Renovering står högt på önskelistan för många församlingar när elräkningar skenar och fönster ruttnar bort. Anders Davidsson, projektledare i byggbranschen och aktiv i församlingsarbete, har arbetat med kyrkor både professionellt och ideellt. Han tycker inte att det finns några enkla svar på när det är dags att renovera.

– Det kompliceras av att vi har med oss våra egna värderingar och erfarenheter in i församlingen. Det gör att medlemmarna hamnar i olika beslut för vad som är lämpligt att göra. Det har varit tydligt genom åren när jag har arbetat med kyrkor. Det kräver god kommunikation, inte minst inför ett renoveringsprojekt.

– Mina tre bästa råd är att fråga nån som vet, fråga nån som vet och fråga nån som vet!

Vad en tycker är utslitet kan andra se som okej. Där en tycker att ”det är dags” att byta ett tak kan konstruktionen vara i prima skick. Där en vill modernisera vill andra bevara.

– Det är bra om dialogen är klar när man börjar bygga. Det är lätt att skjuta på de små besluten när man tagit alla de stora. Men det är en fördel att ha en plan helt färdig, poängterar Anders. Några grundläggande utgångspunkter för renovering är prioriteringsordningen. I byggbranschen kan det anses som självklara saker men kanske inte för lekmannen som längtar efter snyggare ytor och inte vill börja med det mer ”osynliga” underhållet.

Först kommer det yttre tätskiktet: Tak, ytterväggar och grund.

– Det mest grundläggande kravet är att huset mår bra. Skador på det yttre tätskiktet förstör ett hus. Därför är det allra viktigast att åtgärda. Inte ens försäkringsbolaget täcker sådana skador som uppstått av bristande underhåll. Därefter är det dags att se till det invändiga underhållet: Här handlar det om grundläggande saker som att vatten- och värmesystem inte läcker och att ventilationen fungerar.

– Det utvändiga och invändiga underhållet handlar mycket om att förhindra fuktskador. Har man redan skador behöver man åtgärda orsaken till skadorna först och kolla om försäkringen kan täcka något av det. Energibesparingar är allt mer aktuellt när energipriserna är höga och hamnar på tredje plats i Anders prioriteringslista.

– Med en klok renovering kan man spara uppvärmningskostnader varje år framöver.