KRISTNA NYHETSBYRÅN

Tidigare kyrkans ungdomsledare anklagad för sju fall av sexuella övergrepp

Lästid: 2 minuter
En kyrkoledare från Hove ställs inför rätta och åtalas för sju fall av historiskt sexuellt övergrepp.

En kyrkoledare från Hove står inför rätta anklagad för sju fall av historiskt sexuellt missbruk. 57-årige Daniel Reed sägs ha förgiftat tonåringar med alkohol innan han oanständigt trakasserade dem vid separata tillfällen hemma hos honom i Hove under slutet av 1980-talet och början av 1990-talet.

Jason Sugarman, åklagare, berättade för en jury vid Hove Trial Centre Crown Court att Reed hade visat dem pornografiska filmer och övertalat dem att klä sig i sidentröjor eller boxershorts innan han utnyttjade dem. Vid den tiden var Reed i hans tidiga tjugoårsåldern och en ungdomsledare vid Clarendon Church i Hove. Han påstås ha träffat pojkarna – som var mellan 14 och 18 år vid tidpunkten – hemma hos honom i Hangleton.

Reed står inför fyra anklagelser om oanständigt beteende mot en pojke under 16 år och tre för oanständigt beteende mot en man över 16 år.

Rätten fick höra att den första målsäganden gick fram i augusti 2018 när hans far ringde polisen för att rapportera att hans son hade blivit sexuellt utnyttjad.

Reed anklagas för att ha misshandlat pojken när han var 14 år gammal runt 1987 eller 1988.

Mannen berättade inte för någon vad som hade hänt förrän cirka 2000 eller 2002 när han berättade för sin fru. Han rapporterade inte det påstådda övergreppet till polisen förrän 2018.

Herr Sugarman berättade att 1990 berättade en av pojkarna för sina föräldrar vad som hade hänt, men hans far trodde inte honom och fick honom att be Reed om ursäkt i ett telefonsamtal.

Tonåringen kontaktade sedan kyrkoäldste, men han sa att de bad honom att inte berätta för polisen. Hans flickvän rapporterade det dock till Sussex Police, men ingen rapport har hittats om klagomålet.

En förälder kontaktade separat en kyrkoäldste med sina farhågor.

Herr Sugarman sa: ”Även om kyrkoledarna blev medvetna om en del av dessa anklagelser närmare tiden då brotten begicks, rapporterade de aldrig någonting till polisen.”

Reed blev avskedad som ungdomsledare i kyrkan och dök senare upp hos en av de äldste i kyrkan, John Hosier.

Herr Sugarman berättade för juryn: ”En tid efter att Danny hade blivit ombedd att lämna, dök han upp vid hans dörr och sa att han hade vetat att han hade gjort fel. Som en kristen ville han ångra sig, be om förlåtelse och få en nystart. Han utvecklade inte vad han hade gjort för fel.”

En annan kollega från kyrkan sa att Reed hittades vandrandes på gatorna och sa osammanhängande saker innan han lades in på en psykiatrisk sjukhusavdelning.

Reed förnekar anklagelserna. Rättegången fortsätter.

Biskopar kan inte förneka fakta

En försvarare av den katolska kyrkan konstaterar att dess nationella program mot fattigdom och social rättvisa tycks stödja bön till

Flest kristna nobelpristagare

Nobelpriset kommer att delas ut av HM Konungen i Konserthuset i Stockholm på söndag, 10 december, enligt statistik.