KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Tillbaka till frihet: Fängslad biskop och 18 präster frisläppta i Nicaragua mitt under regeringsaktionen

2 min lästid
Biskop Rolando José Álvarez Lagos, som fängslats i Nicaragua, rapporteras ha blivit "utvisad från landet, nästan ett år efter att han dömts till 26 år och fyra månader i fängelse för grundlösa anklagelser om konspiration mot staten.

Biskop Rolando José Álvarez Lagos, som fängslades i Nicaragua, uppges ha blivit ”utvisad från landet”, nästan ett år efter att han dömdes till 26 år och fyra månader i fängelse för ogrundade anklagelser om konspiration mot staten. Enligt ett uttalande från regeringen den 14 januari var han en av 19 romersk-katolska politiska fångar som ”skickades” till Vatikanen. Även bland gruppen fanns biskop Isidoro del Carmen Mora Ortega, som greps den 20 december 2023 efter att ha sagt till sin församling att Nicaraguas biskopar var ”förenade i bön” för biskop Álvarez Lagos.

Den nicaraguanska regeringen tackade påvens Franciskus och andra medlemmar av den romersk-katolska kyrkan för ”det mycket respektfulla och diskreta samordnade arbetet som gjordes för att möjliggöra resan till Vatikanen” för gruppen, som även inkluderade 15 präster och två seminarister.

Alvarez, biskopen över Matagalpa, fängslades efter att han kraftfullt kritiserade regeringens dödliga svar på massprotester år 2018. Han placerades under husarrest den 19 augusti 2022 och sedan den 10 februari 2023 dömdes han till 26 år och fyra månader i fängelse i det som har kallats ”en summarisk rättegång”.

Biskopen blev av med sitt nicaraguanska medborgarskap och trots vädjanden om hans frigivning inkluderades han inte i en grupp på 12 politiska fångar – alla romersk-katolska präster – som släpptes till Rom i oktober 2023.

Regeringen har inte utfärdat några uttalanden där de förklarar några påstådda brott begångna av prästerna eller skäl till deras gripanden, men sedan protesterna för fem år sedan har Ortega anklagat kyrkans ledare för att försöka störta hans regering.

Christian Solidarity Worldwide, som kämpar för de kristnas rättigheter inför förföljelse runt om i världen, har följt hans fall. Ansvarig för påverkansarbete, Anna Lee Stangl, sa att medan de välkomnar frisläppandet av de 19 männen bör det inte tolkas som en gest av ”godvilja” från Nicaragua: ”Biskop Álvarez Lagos, biskop Mora Ortega och de 17 andra har tvingats lämna sitt land eftersom regeringen tvingar dem som är kritiska mot regimen att välja mellan fängelse eller exil.”

Välgörenhetsorganisationen fortsätter att kräva omedelbar och villkorslös frigivning av alla politiska fångar i Nicaragua, återställande av medborgarskapet för biskop Álvarez Lagos och andra som har blivit av med det, och att det internationella samfundet ska hålla president Ortega ansvarig. (ytterligare rapportering av Premier).

Kyrkvana språkröret avgår

Märta Stenevi avslöjade inför valet 2022 betydelsen av kristna värderingar i sin roll som språkrör, men har nu meddelat sin

Prat med barn ger snabbare tal

Antalet ord barnet hör påverkar inlärning av tal, inte kön, utbildningsnivå eller flerspråkighet, enligt studien.