KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Tonåring hävdar att helande från cancer av gudomlig kraft och vägrar kemoterapi

Trots rättsordern att fortsätta med kemoterapi vägrar en tonårstjej vidare cancerbehandling och hänvisar till sin kristna tro.

En tonårsflicka har vägrat att fortsätta sin cancerbehandling, trots att en domare från New South Wales (NSW) Högsta Domstol har beordrat henne att fortsätta med cellgiftsbehandlingen.

Den 16-åriga flickan, som identifieras som AC, diagnostiserades med skelettcancer förra året. Hon påbörjade en kemobehandling, och när en MRI-scanning genomfördes några månader senare var cancern inte längre synlig, enligt en dom från NSW Högsta Domstol som publicerades förra veckan.

Flickan trodde att hon hade blivit mirakulöst botad genom en ”helande mirakel från Gud”.

Hennes läkare menade dock att frånvaron av synlig cancer inte betydde att hon var botad, och att det fanns ”100 procent risk” att tumören skulle återkomma under de närmaste månaderna till två år. Han varnade för att cancern kunde döda henne om hon inte fortsatte med kemoterapin, då den kan bli resistent mot behandling.

Trots detta vägrade AC envist att fortsätta med behandlingen, med hänvisning till sin kristna tro som grund för sitt beslut. Hon trodde att hennes böner hade blivit besvarade och att hon nu var fri från cancern.

”När jag fick resultaten från scannern, kommer jag ihåg att läkarna sa att de inte förväntade sig att inte se något på scannerna”, sa flickan enligt bevis som presenterades för domstolen.

”Jag förstår att det kan vara svårt för andra att förstå, men i mitt sinne är det enda sättet att förklara dessa resultat att de är ett svar på våra böner och ett fullständigt helande mirakel från Gud. Jag vill inte fortsätta med kemoterapi eftersom jag tror att jag inte längre har cancer på grund av det mirakel som har ägt rum… Jag behöver ingen ytterligare behandling.”

Domare Michael Meek, som förhandlade över fallet, erkände AC:s autonomi i att fatta medicinska beslut, men betonade livets helgd som en övervägande faktor.

Under domen gav domare Michael Meek en djupare inblick i det komplexa samspelet mellan tro, medicinsk evidens och individuell autonomi och erkände komplexiteten i sådana ärenden.

Meek konstaterade att det fanns bevis för att flickan trodde att om cancern kom tillbaka ”så skulle det vara Guds vilja, och hennes tro var att hon skulle återvända till Jesus, sin ’herre och frälsare’, och hon skulle ha ’evigt liv i himlen’.”

AC sa att om hon beordrades att återuppta behandlingen ”skulle jag inte vara nöjd med det, men jag vet att jag skulle behöva göra det”.

Hon sa också att om scannerna visade att cancern hade kommit tillbaka ”skulle jag förmodligen påbörja behandlingen igen”.

Meek fastställde att flickan hade rätt att fatta beslutet att vägra ytterligare behandling, men beslutade ändå att utfärda en domstolsorder som godkände fortsatt behandling.

Tonåringen har en annan scanning bokad i slutet av februari.