En speciell initiativ – och en video som inspirerar ännu fler unga människor att engagera sig – skapades i samband med en workshop som anordnades av World Council of Churches och World Association for Christian Communication den 11-14 december för att adressera våld på nätet baserat på kön.
Ungdomar från hela världen beskrev vad som motiverade dem att ta detta oöverträffade steg. Emma Rahman, från Trinidad och Tobago, var talesperson för att tillkännage Thursdays in Black Youth Edition. ”Vi vill ge hopp och ljus mot mörkret och våldet vi står inför,” sa hon.
Mariam Agladze från Georgien, en dokumentärfilmare, delade en kort video som använde faktiska ljud från nödsamtal till polisen från kvinnor, vilket inspirerade till nationell synlighet för våld mot kvinnor. ”Några kvinnor skickade mig meddelanden och tackade – det här gav mig kraften att stå upp och tala högt om mina egna familjeproblem.”
I sin lanseringsvideo sa Ruth Mathen: ”Våld i nära relationer är en social sjukdom” och noterade att över 55% av kvinnorna i Asien har upplevt våld i nära relationer minst en gång.
Och Olivia Vakacegu från Fiji uttryckte sitt åtagande att se till att ”unga människor är informerade om ämnet våld baserat på kön.”
Brian Muyunga berättade om hur han har sett nivån av våld baserat på kön mellan studenter på sitt universitet i Kenya och sexuella transaktioner – till och med inom kyrkan. Men Muyunga delade också att det finns få möjligheter eller kanaler att prata om det.
Han hörde talas om Thursdays in Black och trodde att det kunde vara en kanal för att hjälpa till i diskussionen. Han började introducera kampanjen i klasserna och berättade för sina kamrater hur de kunde engagera sig. ”Det börjar som ett sätt att bara visa oro och solidaritet,” sa han. ”Det utvecklades till officiella lanseringar på universitet och kyrkor i Kenya och Uganda – och fortsätter att växa.”
Thursdays in Black – särskilt Youth Edition – ”skapar utrymme för elever att dela upplevelser,” sa Muyunga.
En ung koinonia
Samuel Munayer berättade hur Thursdays in Black Youth Edition kommer att vara relevant i Mellanöstern, särskilt Palestina. ”Mellanöstern har en stor ungdomsbefolkning – och ändå är ungas deltagande i regering, kyrkor och organisationer mycket lågt,” sa Munayer. ”Så att ha unga med i en sådan initiativ är mycket viktigt. Våld baserat på kön används mycket i Mellanöstern, särskilt i kris och krig.”
Färgen svart är viktig, tillade Munayer. ”I min kontext visar svart din offentliga sorg, din offentliga klagan,” sa han. ”Många gånger sörjer man privat. Genom att göra detta offentligt visar vi att vi vill förändra. Det är ett babysteg mot något mer som behövs för att bekämpa våld baserat på kön.”
Lani Anaya Jiménez delade verkligheten om våld mot kvinnor i sitt hemland Mexiko: ”Under många år, när vi pratar om unga människor som står inför konflikter, ser vi ofta på dem antingen som förövare eller offer. Vi vill att unga människor ska ses som människor som bidrar till fred och som ledare idag. Unga människor är inte framtiden – unga människor är nuvarande.”
Som ett exempel på de kreativa krafterna i rörelsen delade Nenase Kavafolau från Tonga en dans som ett uttryck för solidaritet, ”för att föra ljus mot mörker och våld”.
Och ungdomarna är sammankopplade på många sätt runt om i världen. Daniela Zelaya Raudales och Talisa Avanthay berättade hur World YWCA-ledarna visar sin solidaritet mot våld baserat på kön genom Thursdays in Black.
Emma Rahman, som presenterade målen för Thursdays in Black Youth Edition, sa att delningsaspekterna i nätverket kommer att vara avgörande. ”Alla har en historia,” sa hon. ”Vi känner någon som har påverkats, eller så har vi själva blivit påverkade. Var och en av våra berättelser är annorlunda. Vi vill skapa utrymme och hedra våra olikheter och berättelser.”
Hon avslutade: ”Vi strävar efter att vara koinonia. Koinonia är gemenskap, inte en hierarki. En gemenskap som förenar oss.”
Gå med oss!