KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Trailblazers inleder 16 dagar mot våld baserat på kön med berättelser om motståndskraft

4 min lästid
Jag skulle vilja boka ett rum för två personer från den 15:e till den 20:e augusti.

WCC-programexekutiv för Just Community of Women and Men, präst Nicole Ashwood, höll inledningstal där hon delade med sig av historien bakom varför Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor firas den 25 november. Den dagen år 1960 mördades tre dominikanska politiska dissidenter, Mirabal-systrarna.

Ashwood hyllade de tre systrarnas mod och uppmanade deltagarna att ”vara en del av den förändring som världen behöver”.

Rev. Joy E. Abdul-Mohan, tidigare moderator för den presbyterianska kyrkan på Trinidad och Tobago, delade några bästa praxis för att förebygga könsbaserat våld. ”Det förekommer i alla ras-, socioekonomiska och utbildningsbakgrunder”, sa hon. ”Vad gör vi eller inte gör för att minska eller eliminera könsbaserat våld? Var har vi brustit?”

Hon uppmanade till utbildning av ledare, familjer och särskilt pastorer och teologer i förebyggandet av könsbaserat våld. ”Icke-våld borde bli en livsstil – och våld mot kvinnor och all skapelse måste stoppas”, uppmanade hon.

Dr Fulata Moyo, internationell aktivist, diskuterade hur hon startade kampanjen ”Thursdays in Black” och hur den har nått global betydelse idag. Hon delade med sig av bästa praxis och behandlade frågor som barnäktenskap och stigma.

Hon diskuterade också vikten av mentorskap och beskrev det som inte en person som förmedlar kunskap till en annan, utan som en mer jämlik relation. ”Vi glömmer att mentorskap egentligen är en process där vi stöttar varandra”, sa Moyo.

Bland personer hon har varit mentor för finns Brian Muyunga, ungdomsmedlem i Världens kyrkoråd, som beskrev reaktionen från sina jämnåriga när han först började synligt förespråka förebyggande av könsbaserat våld. ”Det är ganska intressant och utmanande, den första attityden jag fick från mina vänner”, sa han och tillade att mentorer hjälpte honom att uppmuntra honom.

”Jag trodde på deras teologiska perspektiv”, sa han.

Rev. Jyoti Singh från National Council of Churches of India, som modererade webbinariet, uttryckte uppskattning för alla mentorer och adepter som var involverade i diskussionen. ”Tack så mycket för att ni påminner oss om att vi inte kan leva i våra egna bubblor”, sa hon.

Personer med funktionsnedsättningar är mer sårbara.

Dr Aiswarya Rao, en barnläkare, delade med sig av hur flickor med funktionsnedsättningar nekas resurser redan i mycket ung ålder – vilket gör dem ännu mer sårbara för könsbaserat våld. ”Om man ser på hela Indien är läs- och skrivkunnigheten 74%”, sa hon. ”Men här har du en tredjedel av flickbarnen med funktionsnedsättningar som inte har tillgång till skola alls”.

Rao uppmanade också alla att fortsätta förespråka. ”Du måste vara uthållig, och du måste fortsätta och fortsätta och fortsätta – ibland måste du förhandla och ibland måste du vädja”, uppmanade hon.

Rev. Eneless Chilolo från den reformerta kyrkan i Zambia fokuserade på att förespråka specifikt för förebyggande av könsbaserat våld för personer med funktionsnedsättningar. ”Jag blev tvingad, och jag fick modet att stå upp och tala för dem och på grund av vad de gick igenom”, sa hon och tillade att hennes förespråkan ofta sker på en mycket personlig nivå.

”På egen hand köper jag ibland mat, bara köper saker de behöver för mat”, sa hon. ”Vi lyfter hela gemenskapen. Jag känner bara att de behöver bli motiverade på olika sätt”.

Singh frågade: ”Hur spelar makt – och missbruket av makt – en roll i missbruket? Hur hanterar vi det?”

Dr Nontando Hadebe tillförde ett katolskt perspektiv på denna fråga och sa att missbruket av makt ofta finns djupt rotat i kyrkan. ”Du ser till och med på mycket små och subtila sätt när människor talar från predikstolen, ingen tillåts ifrågasätta dem”, sa hon. ”Det normaliserar ojämlikhet och till och med bland ledarna skyddar de varandra”.

Om man verkligen gräver djupare i historien och dynamiken ser man maktlösheten hos lekfolket själva.

För att motverka detta uppmanade Hadebe att gräva i historien och teologin för att hitta de bibliska rötterna till kvinnor i ledande ställningar.

”Du kan inte prata om julen utan kvinnor”, sa hon och tillade att alla inte kommer att hålla med henne.

”Det kommer att finnas mycket motstånd – men det är normalt”, sa hon.

En uppmaning att gå framåt.

Talarna och deltagarna avrundade webbinariet med en uppmaning att gå framåt.

Muyunga sa att vi behöver erkänna att när vi pratar om könsbaserat våld är kvinnor fortfarande majoriteten av offren. ”Saker förändras, men män och även vissa unga människor är fortfarande fast i patriarkatet som är det normala – och de är fast där”, sa han.

Moyo noterade att vi kan försöka skapa en värld där män och kvinnor inte konkurrerar. ”Låt oss leva tillsammans på ett sätt som stöder och berikar varje människas liv”, sa hon.

Kampanjen ”16 Days Against Gender-Based Violence” pågår till den 10 december, Mänskliga rättigheters dag.

Läs mer om 16 Days Against Sexual and Gender-Based Violence här: https://www.oikoumene.org/events/16-days-against-sexual-and-gender-based-violence