KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Tre anti-sionister nyss invigda som rabbiner – kontroversiellt val väcker debatt!

"Israelvänligt rabbikollegium öppet för olika perspektiv och synsätt på samexistens och självförsvar."

Late last year, hundratals demonstranter trängdes på USA:s Capitolium för att protestera mot Israels brutala invasion av Gaza, skrek ”vapenvila nu” och ”inte i vårt namn”. . Bland dem fanns två dussin rabbiner och tre självdeklarerade antisionistiska rabbinerstudenter från Reconstructionist Rabbinical College i Wyncote, Pennsylvania. .

Förra veckan omslöts de av sina jämnåriga med en tallit, böneshal, och deras äldre överlämnade dem ett ordinationsdiplom under en examensceremoni i en närliggande synagoga. . De tre – Noah Rubin-Blose, Eli Carson Dewitt och Rachel Kipnes – är långvariga aktivister i Jewish Voice for Peace, en antisionistisk organisation. De är stolta över sitt engagemang både för lika rättigheter för israeler och palestinier samt för judisk studie och rit.

De är en del av en liten men växande grupp rabbinerstudenter som utmanar amerikanska judar att omvärdera sin långa lojalitet till Israel och till det sionistiska projektet att bygga och behålla en judiskt dominerad stat. . Detta år, efter Israels pågående angrepp mot Gaza, som har resulterat i dödsfallen av över 35 000 palestinier, har antisioniströrelsens passion och organisation blivit en kraft att räkna med. . Genom att genomföra sina största demonstrationer någonsin har de fått nationell uppmärksamhet och senast hjälpt till att stödja en våg av campusläger.

I processen har de förbryllat mainstream judiska institutioner, några av dem har kallat dem antisemitiska. . Efter chocken av Hamas attacken mot Israel som dödade cirka 1 200 personer, de flesta israeler, fann sig många amerikanska judar splittrade och delade. .

”Vi har haft våra hjärtan krossade om och om igen,” erkände rabbin Deborah Waxman, president för Reconstructionist Rabbinical College, den 19 maj under examensceremonin, syftande på de svåra sju månaderna sedan den 7 oktober. . ”Vi har tvingats att, vilket vi än tycker om det, upptäcka ny motståndskraft.”.

Men Waxman gjorde också klart under ordinationsceremonin att Reconstructionist-rörelsen är villig att omfamna kritiker av Israel, inklusive antisionister, när den banar en ny väg efter den 7 oktober. . Rabbiaskolan har, enligt henne, inget lumbstest när det gäller Israel eller sionism. .

”Det finns ett lumbstest,” sa Waxman till nyutexaminerade och deras familjer. ”Det är ett lumbstest om förmågan att centrera relationer och bygga förbundsgemenskaper trots våra olikheter.”. . Reconstructionist Judaism är den minsta av de amerikanska judiska inriktningarna, med 95 församlingar som representerar cirka 46 000 personer. . Grundad i början av 1900-talet av rabbin Mordecai Kaplan, förstår Reconstructionismen judendomen som ”den utvecklande religiösa civilisationen hos det judiska folket.”.

Rörelsen definierar sig fortfarande som sionistisk och är engagerad för Israels existens och dess rätt till självförsvar. . Men, påpekade Waxman, är den också öppen för andra perspektiv. . .

Saknad sida: Har Gud gått vilse?

”Upptäck den otroliga sanningen om Guds kärlek och nåd – ett livsförändrande budskap!”

”Inspirerande upptäckt om Guds kärlek och nåd