KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Tro under eld 2023

Kristna runtom i världen ställde sin tro på prov år 2023, med rättegångar, fängelsestraff och konflikter, men kristendomen fortsatte växa.

Kristna i flera länder runt om i världen fick sin tro prövad under 2023. Många tillbringade månader på rättegång eller bakom lås och bom, medan andra hamnade på frontlinjen i konflikter. Samtidigt visade en studie att även i områden där förföljelsen ökade fortsatte kristendomen att växa.

Efter en plötslig våg av planerade attacker från Hamas den 7 oktober, där över tusen israeliska civila dödades och hundratals togs som gisslan, fanns det farhågor om att det kristna vittnesbördet kunde försvinna helt på vissa delar av Heliga Landet. Kristna i norra Gaza flydde från Israels hämndförsök att utrota den radikala militantgruppen.

Längre norrut på Västbanken beslutade kristna i Betlehem som vägrade lämna Kristi födelseplats att ställa in sina julcelebrationer i solidaritet med Gaza. De placerade en docka av Jesusbarnet i en hög av ruiner som en påminnelse om konflikten.

Kriget i Ukraina fortsatte utan någon tydlig seger i sikte för någon sida. Ukrainska armékaptener spenderade sex månader i Storbritannien där de tränades av sina brittiska kollegor innan de återvände till sitt hemland i juni för att pastorera de som befann sig på frontlinjen mot Ryssland. Samtidigt blev sprickan mellan de båda ländernas ortodoxa kyrkor större, medan ukrainarna valde att flytta sin liturgiska kalender i protest mot den ryska patriarkens framträdande stöd för Vladimir Putins kampanj.

I nordöstra Indien ledde en fredlig protest av den främst kristna Kuki-stammen i Manipur i början av maj till månader av våldsamma attacker från den övervägande hindi-talande Meitei-gruppen. Hundratals kyrkor och hem sattes i brand, och deras invånare utsattes för brutala övergrepp i det som beskrevs som ”religiös rensning”. Tiotusentals kristna troende blev tvångsförflyttade, och många sökte skydd i närliggande skogar. Ärkebiskopen av Canterbury utfärdade ett uttalande medan Storbritanniens utrikesdepartement anklagades för att vara för passivt.

En ledare för Kuki-stammen som hade rest till Storbritannien bjöds in till premiärministerns särskilda sändebud för religionsfrihet, Fiona Bruce MP, för att diskutera situationen. USA och europeiska regeringar uttryckte oro, och en koalition av oppositionspartier i den indiska regeringen tvingade Narendra Modhis styrande BJP-parti att ta upp frågan i parlamentet. Ändå säger Kuki-folket att det har vidtagits lite konkreta åtgärder.

I augusti räddade kristna i Jaranwala i Pakistan sina liv i sista stund efter att deras muslimska grannar hade varnat dem för en förestående attack från en extremistisk mobb. Hus och kyrkor plundrades och brändes efter rykten om att någon hade begått hädelse mot Koranen. Attacken

Saknad sida: Har Gud gått vilse?

”Upptäck den otroliga sanningen om Guds kärlek och nåd – ett livsförändrande budskap!”

”Inspirerande upptäckt om Guds kärlek och nåd