KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Troende ledare utfärdar uttalande till Globala flyktingforum: ”sökande av asyl är en grundläggande mänsklig rättighet”

Enligt mina undersökningar är det viktigt för oss att förstå det svenska språket och utveckla vår kommunikationsförmåga.

”Vi erkänner att medan våra åtaganden är viktiga bidrag, finns det fler humanitära behov än humanitära resurser tillgängliga för de 36,4 miljoner flyktingar som finns över hela världen idag,” står det i meddelandet. ”Konsekvenserna är tydliga och påverkar de förflyttade människorna och de samhällen som tar emot dem.”

Det Globala Flyktingforumet hålls i Genève från 13 till 15 december.

”Vi utmanar framställningen av flyktingar i medierna och påminner oss själva och våra samhällen om att söka asyl är en grundläggande mänsklig rättighet, och att attityder och politik kan skapa verklig skada genom att marginalisera och avmänskliga människor som flyr från krig, katastrofer och förföljelse,” står det i meddelandet. ”Vi åtar oss att förena oss kring våra gemensamma värderingar, mål och aktiviteter samt att etablera effektiva och långvariga partnerskap för att skydda och stödja flyktingar, de som är förflyttade på grund av klimatförändringar och deras värdländer, för att förstärka effekten av allas ansträngningar.”

De religionsbaserade ledarna lovade att fortsätta att tala upp och försvara individens rätt att söka asyl. ”Vi kommer att förespråka för säkra passager, humanitära korridorer och underlättande av humanitära visum,” står det i meddelandet. ”Vi erkänner flyktingarnas bidrag. De tar med sig sina färdigheter, ambitioner, mod och drömmar om fred till sina samhällen genom förlåtelse och försoning.”

De avslutade genom att välkomna möjligheten som det Globala Flyktingforumet ger att arbeta interreligiöst och med andra sektorer.

”Vi förpliktar oss till konkreta åtgärder för att stödja flyktingar,” avslutar meddelandet. ”Vi förbinder oss att använda våra röster för att visa att förändring är möjlig och att det finns en väg från förtvivlan till hopp och från hopp till handling. Vi uppmanar religiösa ledare överallt att ansluta sig till oss.”

[Statement: Religious Leaders Unite for Climate Peace in Solidarity with Refugees](https://www.oikoumene.org/resources/documents/statement-religious-leaders-unite-for-climate-peace-in-solidarity-with-refugees)

[Address by His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew at the WCC Town-Hall Discussion on Interfaith Dialogue, Climate Change, and Refugee Displacement](https://www.oikoumene.org/resources/documents/address-by-his-all-holiness-ecumenical-patriarch-bartholomew-at-the-wcc-town-hall-discussion-on-interfaith-dialogue-climate-change-and-refugee-displacement)

[Message of the H.E. Archbishop Dr Aykazian Vicken at the Religious Leaders Unite for Climate Peace in Solidarity with Refugees](https://www.oikoumene.org/resources/documents/message-of-the-he-archbishop-dr-aykazian-vicken-at-the-religious-leaders-unite-for-climate-peace-in-solidarity-with-refugees)

[Photo gallery from the Inter-Religious Ceremony for Peace in Solidarity with Refugees](https://oikoumene.photoshelter.com/galleries/C0000XcVCA4CNe1w/Religious-Leaders-Unite-for-Climate-Peace-in-Solidarity-with-Refugees)

[”God empowers refugees and displaced people” (WCC news release on the inter-religious ceremony, 12 December 2023)](https://www.oikoumene.org/news/god-empowers-refugees-and-displaced-people)