KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Turkiet griper 25 misstänkta för kyrkskjutningen

2 min lästid
Turkiska myndigheter har formellt arresterat 25 misstänkta i samband med skjutningen av en man under en gudstjänst i en kyrka i Istanbul förra helgen, sa justitieministern Yilmaz Tunc på fredagen.

Turkiska myndigheter har formellt arresterat 25 misstänkta för inblandning i skjutningen av en man under en gudstjänst i en kyrka i Istanbul förra helgen, sa justitieminister Yılmaz Tunç på fredagen. Bland de 25 som hållits i förvar fanns de två misstänkta skyttarna, som tidigare hade gripits av polisen och som man tror har kopplingar till Islamiska staten, sade Tunç på den sociala plattformen X. De två huvudmisstänkta var utländska medborgare, en från Tadzjikistan och en från Ryssland, sade inrikesminister Ali Yerlikaya tidigare. Islamiska staten tog på sig ansvaret för attacken i ett uttalande på Telegram, där man sade att det var som svar på en uppmaning från gruppens ledare att rikta in sig på judar och kristna. Tunç sade att de 25 misstänkta åtalades för medlemskap i en olaglig organisation och för grovt uppsåtligt dödande, och att ytterligare nio misstänkta hade släppts i väntan på rättegång. Attacken ägde rum på söndagsmorgonen i den italienska katolska kyrkan Santa Maria i Istanbuls distrikt Sariyer. En turkisk medborgare – som var målet för skyttarna – dödades under gudstjänsten. Den mördade mannen hade gått in i kyrkan under en promenad och hade varken politiska eller religiösa kopplingar, enligt hans kusin. Myndigheterna har sagt att attacken kunde ha varit dödligare om inte ett vapen hade fastnat. CTV-bilder från insidan av kyrkan, verifierade av Reuters, visade de maskerade skyttarna som gick in i byggnaden och sköt mannen som gick framför dem. Islamiska staten har utfört talrika attacker i Turkiet, inklusive på en nattklubb i Istanbul den 1 januari 2017, där 39 personer dödades. Turkiska myndigheter har gripit 2 086 personer misstänkta för kopplingar till Islamiska staten sedan juni 2023, har Yerlikaya sagt.

Kyrkvana språkröret avgår

Märta Stenevi avslöjade inför valet 2022 betydelsen av kristna värderingar i sin roll som språkrör, men har nu meddelat sin

Prat med barn ger snabbare tal

Antalet ord barnet hör påverkar inlärning av tal, inte kön, utbildningsnivå eller flerspråkighet, enligt studien.

En ödmjuk begäran

Ett konservativt presbyterianskt trossamfund hoppas att President Bidens administration ”fördömer synden” hos transsexuella ingrepp för minderåriga.