KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Turkiska drönare dödar 3 i angrepp mot lokal kristen milis i nordöstra Syrien, enligt tjänstemän

Kristen syrisk polis mål för attack av USA-stödda styrkor i Syrien enligt rapporter.

Turkiska drönarattacker i nordöstra Syrien på onsdagen dödade åtminstone tre medlemmar av en lokal kristen styrka och skadade andra, inklusive civila, en kurdisk tjänsteman och en syrisk oppositionskrigsövervakare sa.
Även på onsdagen rapporterades israeliska luftangrepp mot Damaskus, och i den syriska staden Sweida öppnade säkerhetsstyrkor eld mot demonstranter arga över landets försämrade ekonomi när de försökte ta sig in i kontoren för president Bashar Assads styrande Baath-parti. En 52-årig man sköts i bröstet och avled senare av sina skador.
Det fanns inga omedelbara kommentarer från Ankara om onsdagens attacker. Turkiet har attackerat kurdiska kämpar i Syrien i flera år men attacker mot kämpar från landets kristna minoritet har varit sällsynta.
Styrkan som var målet, den lokala kristna syrianska polisen känd som Sutoro, arbetar under den USA-stödda och kurdiskledda Autonoma förvaltningen för Nord- och Östsyrien.
Siamand Ali från den USA-stödda syriska demokratiska styrkorna berättade för Associated Press att de turkiska drönarna först slog tre Suturo-fordon nära den nordöstra staden Malikiyah. När en fjärde enhet, en pickup, kom till platsen för att hämta de skadade från attacken, kom den också under attack, sa han.
Den brittiska Syrian Observatory for Human Rights, en oppositionskrigsövervakare, sa att tre Suturo-poliser dödades, liksom en civilperson.
Turkiet genomför ofta attacker mot mål i Syrien och Irak som det tror är kopplade till Kurdistan Workers’ Party eller PKK – en förbjuden kurdisk separatistgrupp som har fört en uppror mot Turkiet sedan 1980-talet. Turkiet säger att den främsta kurdiska milisen i Syrien, känd som Folkets Försvarsenheter eller YPG, är en avdelning av PKK.
Turkiets statliga Anadolu Agency rapporterade emellertid på tisdagen att den turkiska underrättelsetjänsten, MIT, hade dödat en högt uppsatt medlem i en kurdisk stridsman i en operation i den norra syriska staden Qamishli.
Rapporten identifierade kvinnan operativ som Emine Seyid Ahmed, en syrisk medborgare, som enligt uppgift gick under kodnamnet ”Azadi Derik”.
Hon anslöt sig enligt uppgift till de kurdiska kvinnor Skyddsstyrkorna, eller YPJ, 2011 och planerade en rad attacker mot turkiska säkerhetsstyrkor samt korsgränsmissilattacker mot civila i Turkiet, rapporterade Anadolu.