KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Uganda håller misstänkt man i förvar för planer på bombläggning vid kyrka

På söndagen meddelade polisen i Uganda att de hade arresterat en 28-årig man som försökte gå in i en kyrka i huvudstaden Kampala med en explosiv anordning som han planerade att använda för en attack där.

Polisen i Uganda meddelade på söndagen att de hade gripit en 28-årig man som försökte gå in i en kyrka i huvudstaden Kampala med en sprängladdning som han planerade att använda för en attack där.
Myndigheterna jagade även tre andra män som misstänktes ha skickats på liknande bombningsuppdrag på andra platser i Uganda, enligt polisen.
Motiven var oklara, men den Islamiska staten (IS)-anslutna gruppen Allied Democratic Forces (ADF) har tidigare utfört dödliga bombattacker i Uganda.

ADF var ursprungligen en ugandisk rebellgrupp men de besegrades för mer än två decennier sedan och flydde sedan in i djungeln i östra Kongo-Kinshasa där de sedan dess har haft sitt basläger.
Den gripne, som heter Kintu Ibrahim, greps när han var på väg att gå in i en pingstkyrka, Lubaga Miracle Centre, i förorten Lubaga i södra Kampala.
Polisens talesperson Patrick Onyango berättade för journalister att säkerhetspersonal hade fått information om planerade attacker mot religiösa platser och att de hade spårat Ibrahim.
”Vi fick information om att en terrorist redan hade skickats ut för att genomföra en uppdrag, så de följde terroristen”, sade han.
Onyango sa att misstänktens väska innehöll en improviserad sprängladdning som polisen detonerade säkert. Under förhöret erkände han att han hade tre medhjälpare som också hade skickats ut för att genomföra liknande attacker.
”Han hjälper oss att hitta dem”, tillade Onyango och sa att misstänktens hålls för terrorrelaterade brott.