KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Ukraina sätter Rysslands ortodoxa kyrkas ledare på ”efterlyst” lista

Ukrainas inrikesdepartement placerade på fredagen ledaren för Rysslands ortodoxa kyrka, en understödjare av Kremls 21 månader långa krig mot Kyiv, på en eftersökningslista efter att säkerhetstjänsten anklagade honom för att underblåsa konflikten.

Ukrainas inrikesministerium satte på fredagen chefen för Rysslands ortodoxa kyrka, en anhängare av Kremls 21 månader långa krig mot Kiev, på en efterlysningslista efter att säkerhetstjänsten anklagade honom för att bistå konflikten. Åtgärden är rent symbolisk eftersom patriark Kirill befinner sig i Ryssland och inte hotas av någon arrestering. Det var det senaste steget i Ukrainas kampanj för att utrota inflytandet av präster som man hävdar har nära band till Ryssland och undergräver det ukrainska samhället.

En post på den ukrainska ministry’s efterlysningslista identifierade Kirill vid namn, visade honom i sin kläder och beskrev honom som ”en person som gömmer sig från organen för förundersökning”. Det stod att han har varit ”försvunnen” sedan den 11 november.

Den ortodoxa kristendomen är den dominerande tron i Ukraina och myndigheterna i Kiev har inletts kriminella fall mot präster som har kopplingar till en gren av den ortodoxa kyrkan som tidigare var direkt kopplad till den ryska kyrkan och Kirill.

Parlamentet i Kiev överväger en lag som skulle förbjuda den grenen av kyrkan, som har förlorat många av sina församlingsmedlemmar sedan Kreml-ledaren Vladimir Putin skickade ryska trupper till Ukraina i februari 2022. Kyrkan hävdar att man bröt alla band till Moskva i maj 2022.

Ukrainas säkerhetstjänst SBU utfärdade förra månaden ett dokument där det stod att Kirill ”kränkte Ukrainas suveränitet” på grund av sin position som ”del av den ryska militärens och politiska ledningens närmaste krets”.

Säkerhetsstyrkorna har inlett tiotals kriminella fall, inklusive anklagelser om förräderi, mot präster och tjänstemän kopplade till den gren av kyrkan som är associerad med Moskva.

Kirill har fördömt dessa åtgärder och vädjat till kyrkliga ledare över hela världen att stoppa Ukrainas åtgärder mot kyrkan.

En högt uppsatt tjänsteman vid den ryska kyrkan berättade för det ryska nyhetsbyrån RIA att att sätta Kirill på en efterlysningslista var ”ett steg som är lika löjligt som det är förutsägbart”.

Vladimir Legoida, ansvarig för förbindelserna med andra kyrkor, berättade för RIA att de ukrainska myndigheterna var skyldiga till ”rättsövergrepp och försök att skrämma församlingsmedlemmarna”.