KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Ukrainska präster i akut behov av hjälp när behovet av själavård skjuter i höjden

Ukrainsk biskop varnar: Präster i akut behov av hjälp för att stötta krigsdrabbade familjer.

En ukrainsk biskop varnar för att präster i hans land behöver brådskande hjälp då de är under enorm press när desperata familjer vänder sig till kyrkan för stöd.

I samband med andra årsdagen av den ryska invasionen av Ukraina berättade biskop Kenneth Nowakowski, ordförande för den ukrainska grekisk-katolska kyrkans pastorala råd och biskop för eparkin av den heliga familjen i London, för den katolska välgörenhetsorganisationen Aid to the Church in Need (ACN) att medan stödet till fördrivna och sönderfallna familjer är kyrkans huvudfokus behöver även präster som ger själavård hjälp.

Han tillade att kyrkan utvecklar utbildningsprogram för präster i Ukraina och bortom ”som dag ut och dag in måste hantera begravningar och ge råd” till krigets offer. Han sa att seminarierna inte förbereder präster för de mycket krävande traumatiska rådgivningsuppgifter som många av dem behöver utföra.

Men en satsning kallad ’Att läka krigets sår’ blir en prioritet för ukrainska biskopar runt om i världen: ”Vi kan inte göra präster till psykiatriker eller psykologer på sex enkla lektioner.

”Men vi kan åtminstone förbereda dem för att kunna hänvisa människor till rätt hjälp och [hjälpa dem att hantera] effekterna av att höra dessa historier och behöva hantera så många dödsfall – inte bara vanliga, normala dödsfall utan människor som dör i krig.”

UGCC samarbetar också med andra organisationer, som exempelvis Föreningen för ukrainska kvinnor i Storbritannien, för att erbjuda mental hälsostöd för flyktingar – främst kvinnor med beroende barn.

Det finns mer än 6,3 miljoner ukrainska flyktingar runt om i världen – cirka 170 000 av dem i Storbritannien – och upp till 3,7 miljoner internflyttade personer (IDP) i Ukraina, enligt FN:s flyktingorgan.