KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Ungdomar från Guatemala riskerar sina liv för att nå USA trots anhörigas hemska död”

Ungdomar i Guatemala riskerar sina liv för att fly en framtidslös tillvaro hemma.

En 17-årig flicka från Comitancillo i Guatemala, Glendy Aracely Ramírez, drömmer om att ta sig till USA. Hon ber varje kväll vid altaret i sin föräldrars sovrum och längtar efter en bättre framtid. Hennes syster Blanca dog i en lastbilstrailer i Texas tillsammans med 50 andra migranter. En ”coyote” har skjutit upp Glendys resa på grund av våldsupptrappningen bland mexikanska drogkarteller. Trots detta är hon obeveklig och har redan packat en liten ryggsäck för sin resa, hemifrån 2700 meter upp i Guatemalas högland.

Tusentals unga från regionen föredrar att ta dödliga risker framför att stanna kvar i en plats där de inte ser någon framtid. Blanca försökte nå USA för tredje gången innan hon dog. Glendy Drömmer om möjligheter och att hjälpa sin familj att komma framåt. Många familjer i de Indigofolkade Västra Highlandarna i Guatemala lever på låga daglöner och växer majs och bönor på små markområden. De tar lån för smugglingsavgifterna, som kan nå upp till $20,000, med den minimala inkomsten är det nästintill omöjligt att återbetala lånen.

Migrationen över USA-Mexiko gränsen har nu nått rekordhöga nivåer och är en av de mest efterfrågade ämnena inför det kommande presidentvalet i USA. Många av de olovliga migrantsföräldrarna är från Guatemala, och många av dessa kommer från små byar i de Indigofolkade Västra Highlandarna. Dessa familjer lever på minimala inkomster, och ofta är det familjemedlemmar i USA som möjliggör en drägligare livssituation genom pengaöverföringar. Situationen har blivit allt mer desperat på grund av våldet i regionen som gränsar till Guatemala och de urartade arbets- och klimatförhållandet i området.

En av de mest pressade och utsatta grupperna är de unga, och särskilt de som försöker söka lyckan i USA. Blanca och Glendy är bara två exempel på unga kvinnor som har försökt ta sig till USA i hopp om att få ett bättre liv för sig själva och sina familjer. Många av dem har förlorat livet på vägen, antingen i masskapade tragedier som i San Antonio eller i enskilda öden som i Camargo. Drivkraften bakom migrationen är ofta bristen på möjligheter och utsikter till en bättre framtid i sina hemländer. För många är risken att stanna större än risken att ge sig av.