KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Ungdomar och personer med funktionsnedsättningar visar på gemenskap i mångfald! 🤝 #EnKroppMångaDelar

"Upptäck hur en enkel bön förändrade en mans liv och ledde honom till hopp och frid."

En nyligen genomförd webbinarie har lagt grunden för bildandet av en Ungdoms Ekumenisk Handikapp Advocates Nätverk. Deltagarna utforskade nätverkets arv, reflekterade över bibliska och teologiska perspektiv och identifierade sätt att ytterligare engagera ungdomar med funktionshinder i den ekumeniska rörelsen.

Anjeline Okola, programkoordinator för WCC Ecumenical Disability Advocates Network, gav en översikt över nätverkets historia. ”Hur går vi framåt, även när vi delar framgångarna vi redan har haft under dessa 25 år?” frågade hon. ”En del av er kanske undrar: Vid vilken tidpunkt började Världsrådet för Kyrkor att prata om frågor kring funktionshinder?”

Det går tillbaka till 1968, förklarade hon, ”under det 4:e sammanträdet för Världsrådet för Kyrkor, där kyrkorna utforskade behovet av att kyrkan ska vara ett mer inkluderande samhälle.”

Fabian Corralles Gutierrez, från baptistkyrkan i Costa Rica, specialpedagog, direktör för Oiz-cualitek, och ungdomskoordinator för Ekumenical Disability Advocates Network för Mesoamerika, presenterade nio exempel på sätt kyrkor kan bättre engagera unga personer med funktionshinder.

Han föreslog att kyrkorna kan vara mer medvetna om den ökande andelen unga med funktionshinder i församlingen.

”Ibland väljer ungdomar som är medvetna om sitt funktionshinder att inte ta upp det med kyrkan på grund av kulturellt stigma,” sa Gutierrez. ”Ungdomar med funktionshinder kan ibland vara ovilliga att dela med sig av sina svårigheter.”

Abigayle Bolado, WCC programexekutiv för Unga Människor i Den Ekumeniska Rörelsen, talade om effektivt ungdomsengagemang med Ekumenical Disability Advocates Network.

”Om jag ska föreställa mig den ekumeniska rörelsen, så ser jag den så här: en kropp med många delar,” sa hon. ”Varje medlem har sin egen funktion och är viktig i rörelsen. Alla har unika gåvor.”

Gertrude Fefoame, medlem i Presbyterianska Kyrkan i Ghana, talade om att engagera ungdomar med funktionshinder under de kommande 25 åren.

”Var och en har skapats av Gud för att kunna bidra,” sa hon. ”Att studera en bibel är avgörande eftersom det gör att du kan veta vem du är och vilka förmågor Gud har gett dig—och på det sättet kommer du att växa till att vara till nytta för dig själv, dina grupper och samhället.”

Det är också viktigt att studera från de som har gått före, noterade Fefoame. ”Befäst dig själv,” sa hon. ”Jag kommer inte att undanhålla att det finns många äldre som ser ungdomar som framtida ledare och inte nuvarande ledare. Det här är inte rätt. Vi behöver inte acceptera det. Ungdomar, till och med barn, är nuvarande ledare.”