KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Universitet balanserar säkerhet med studenters protesträtt mot Gazakriget inför examen”

Upplopp och spänningar på campus under examen 2024 efter Hamasattack mot Israel. (16 ord)

Det pågår en konflikt om reglerna för examensceremonier på University of Michigan. Banners och flaggor är inte tillåtna, och demonstrationer får ske i särskilda områden bort från hatt-och-slips-firandet. På University of Southern California ställdes en planerad tal av skolans muslimska student in, och alla utomstående talare släpptes. På Columbia University har protester inkluderat en stor tältläger på campus, där examensstudenterna och deras familjer ska samlas nästa månad.

Samtidigt är det examenstid 2024 på amerikanska campus, präglad av spänningarna och instabiliteten som har skakat college sedan Hamas dödliga attack den 7 oktober. Hamas dödade cirka 1 200 personer, de flesta civila, och tog cirka 250 gisslan. Som svar har Israel dödat över 34 000 palestinier på Gazaremsan, enligt det lokala hälsoministeriet. Sedan kriget bröt ut har skolor kämpat med att balansera campus säkerhet med yttrandefrihet under intensiva studentdebatter och protester. Många skolor som tolererade protester tidigare straffar nu hårdare, inklusive avstängningar och i vissa fall, avstängningar.

Columbia Universitys president Minouche Shafik beskriver Mellanösternkonflikten som fruktansvärd och förstår att många upplever djup moralisk nöd. ”Men vi kan inte låta en grupp diktera villkoren och försöka störa viktiga milstolpar som examen för att driva fram sin åsikt,” skrev hon i ett meddelande till skolgemenskapen i måndags. De nya åtgärderna har gjort lite för att stoppa protester. De senaste dagarna har pro-palestinska demonstranter satt upp läger på campus runt om i landet, inklusive vid Columbia, University of Michigan, Massachusetts Institute of Technology och Yale University, där ett tiotal demonstranter arresterades efter att de hade ignorerat varningar att lämna.

Trots att majoriteten av protesterna på college-campus har varit fredliga har vissa eskalerat. Vissa judiska studenter säger att mycket av kritiken mot Israel har utvecklats till antisemitism och fått dem att känna sig osäkra. Demonstranter kräver att universiteten vidtar olika åtgärder, som att kräva eld upphör i kriget eller att avstå från företag inom försvarsindustrin som handlar med Israel. ”De vapen som tillverkas i detta land skickas till Israel och används i kriget mot Gaza,” sa Craig Birckhead-Morton, en Yale-senior som arresterades på måndag efter att ha vägrat lämna ett protestläger. ”Vi måste lyfta fram de svårigheter som det palestinska folket går igenom.”