KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Varför kyrkor har tillväxtmönster ”som en neråtgående flygsträcka för en sten”

Protestantiska trossamfund i USA har under flera årtionden förlorat medlemmar, och en kristen kommentator presenterar några möjliga anledningar till varför den nedgången nu ökar fart.

Bland ett urval av 10 protestantiska trossamfund i USA har endast två – Assemblies of God och Presbyterian Church in America (PCA) – vuxit under de senaste 30 åren, enligt data sammanställd av pastorn och statistikern Ryan Burge.

PCA har fördubblat sitt medlemsantal och Assemblies of God har ökat med cirka 50 procent. De åtta andra, inklusive American Baptists Church, Episcopal Church och United Methodist Church, har förlorat mellan 30% och 70% av sina medlemmar sedan 1990.

Dr Richard Land, president emeritus vid Southern Evangelical Seminary, säger att liberalismen är den gemensamma nämnaren.

”The mainline-samfunden har minskat sedan 1960-talet och anledningen är att de alltmer har tagit de tio budorden som tio förslag,” summerar han.

Och Dr Land tror inte att nedåtgången någonsin kommer att vändas.

”De har tillväxtmönstren för en nedåtgående flygrutt för en sten och framtiden ser inte alls ljus ut,” beklagar han.

Samtidigt har Southern Baptist Church förblivit konservativ och hedrar fortfarande Bibeln. Ändå har den förlorat medlemmar sedan cirka 2005.

”En del av det är nedgången i religiositet i Amerika,” påpekar teologiprofessorn. ”För en generation sedan var det bra för affärerna om du var inom försäkringsbranschen och medlem i en Southern Baptist Church eller en presbyteriansk kyrka. Det spelar ingen roll idag.”

Dr Land drar slutsatsen att de samfund som växer också har en gemensam nämnare. De har inte kompromissat med sanningen och de undervisar fortfarande att följa Kristus kräver överlämnande.

”De tror att deras tro gör skillnad,” säger han. ”De tror att det finns en Gud som är engagerad och en Gud som har standarder.”