KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Varför marscherar fortfarande 100 000 abortmotståndare i DC

Även efter omkastningen av Roe v. Wade, ser evangeliska aktivister en större kamp för att förändra amerikanernas åsikter om abort.

1964 organiserade den katolska aktivisten Nellie Gray den första March for Life för att markera årsdagen av Högsta domstolens beslut som legaliserade abort i hela landet. Femtio år senare, även efter beslutet 2022 som upphävde Roe v. Wade, känner sig abortmotståndare inte som att deras arbete är klart.
Efter Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization trodde arrangörerna av den nationella marschen, som betraktas som den största årliga pro-life-sammankomsten i världen, att de skulle ha lite färre människor förra året, berättade Jeanne Mancini, president för March for Life, för Christianity Today.
”Dessutom till min förtjusning så hade vi fel. Vi hade en riktigt stor folksamling förra året, en väldigt energisk publik, och vi förväntar oss inget mindre i år.”
Dagar innan evenemanget 2024 svepte en arktisk kyla över stora delar av USA och täckte Washington, DC, vilket ledde till att skolor stängdes och flygningar försenades för tusentals deltagare som reste till huvudstaden. Fredagens prognos visar att det kan komma lite snö.
Men abortmotståndare förväntar sig inte att det dåliga vädret ska avskräcka besökarna, de uppskattar att folkmassan kan bli 100 000 personer. Människor från studentkårer, evangelisk och katolska kyrkor, personal från pro-life-organisationer och volontärer från hela landet förväntas delta.
”Vi är stolta över att vara där varje år i stort antal och visa nationen att denna generation avvisar abort och att vi går framåt med vårt uppdrag i denna post-Roe-värld”, berättade Kristan Hawkins, grundare och president för Students for Life of America, för CT.
Hawkins förutspår fler diskussioner i år om abortkampens mål framåt, särskilt under ett valår.
Abortmotståndare har alltid haft fokus på att upphäva abortens konstitutionella skydd, men rörelsen handlar också om mycket mer. ”Vårt mål är att avsluta abort. Att göra abort otänkbart och otillgängligt i vårt land. Och det är ett dubbelmål”, sa hon. ”Det kräver kulturell förändring, konkret och påtagligt stöd, och politisk förändring. Så du måste ha alla dessa cylindrar igång vid varje given tidpunkt.”
Förmarsch-rallyt kommer att ha tidigare NFL tight end Benjamin Watson, representanthusets talman Mike Johnson och Jim Daly, president