KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Världskonferens om tro och ordning 2025 kommer att fira årsjubileum för Nicea-mötet

2 min lästid
Vänligen informera oss så snart som möjligt om det föreligger några förändringar i ditt schema inför det kommande mötet.

Det är med tillförsikt som WCC:s generalsekreterare Rev. Prof. Dr. Jerry Pillay uttrycker att Faith and Order World Conference kommer att föra kyrkorna närmare varandra för att fira den enhet vi redan delar, stärka vårt samhörighetsband och främja djupgående diskussioner om ekumeniska rörelsens framtid. Detta framkommer i hans rapport till WCC:s verkställande kommitté som möttes 8-14 november i Abuja, Nigeria.

Konferensen kommer att utforska temat ”Vart nu för synlig enhet?” genom att närma sig från de sammankopplade synvinklarna av tro, enhet och mission. Det rapporterade Jerry Pillay.

I ett brev den 21 november tackade Pillay huvudet för den koptisk-ortodoxa kyrkan, H.H. Pope Tawadros II, för inbjudan att hålla konferensen i Egypten. Han uttryckte sin tacksamhet och uppskattning för inbjudan från WCC:s verkställande kommitté.

Världskonferenser om faith and order har hållits sedan 1927 vid viktiga tidpunkter inom den ekumeniska rörelsens historia och enligt Pillays rapport till WCC:s verkställande kommitté kommer konferensen 2025 att vara en central höjdpunkt i WCC:s firande av Nicaea.

Konferensen kommer att organiseras av WCC:s kommission för faith and order och äga rum mellan 24-28 oktober 2025 vid Logos Papal Center of the Coptic Orthodox Church, nära St Bishoy Monastery i Wadi El Natrun, nära Alexandria, Egypten. Platsen beskrivs av Pillay som historiskt och andligt betydelsefull, särskilt med tanke på bevarandet av den nicenska tron.

”Den samtida situationen i Mellanöstern belyser den kritiska vikten av enheten som firandet understryker. Denna enhet är mer än bara en abstrakt idé. Det är en verklighet som vi behöver leva efter,” sa Pillay.

Konferensen kommer att berikas genom deltagandet av unga människor från hela världen som deltar i Global Ecumenical Theological Institute (GETI) vars program kommer att integreras i konferensens dagordning.

År 325 samlades biskopar som representerade hela kristenheten vid det första ekumeniska rådet i Nicaea, nu İznik i dagens Turkiet, för att nå samstämmighet om den centrala betydelsen av den kristna tron och för att bekräfta sin tro på den treenige Guden.

I sin inbjudan till WCC uttryckte den koptisk-ortodoxa kyrkan att man förberedde ett antal aktiviteter för att fira det 1 700-åriga jubileet av konciliet i Nicaea och nämnde St. Athanasius av Alexandria (ca. 296-298 till 373) och hans försvar av den teologi som enades vid konciliet.

”Med de svårigheter vi står inför idag är det mycket viktigt att påminna våra troende att leva den apostoliska tron tillsammans,” konstaterade kyrkan.

Läs mer om Nicaea 2025 på www.oikoumene.org/nicaea2025.

Kyrkvana språkröret avgår

Märta Stenevi avslöjade inför valet 2022 betydelsen av kristna värderingar i sin roll som språkrör, men har nu meddelat sin

Prat med barn ger snabbare tal

Antalet ord barnet hör påverkar inlärning av tal, inte kön, utbildningsnivå eller flerspråkighet, enligt studien.

En ödmjuk begäran

Ett konservativt presbyterianskt trossamfund hoppas att President Bidens administration ”fördömer synden” hos transsexuella ingrepp för minderåriga.