Under en paneldebatt organiserad den 26 september av Världshälsoorganisationen (WHO) om eliminering av livmoderhalscancer betonade Gracia Violeta Ross, programchef för HIV, reproduktiv hälsa och pandemier på WCC, den kritiska roll som trosledare spelar i att hantera hälsoutmaningar, inklusive livmoderhalscancer och HIV, inom sina samhällen.
I sitt tal vid evenemanget på Palais des Nations i Genève framhöll Ross den unika positionen för religiösa ledare.
”Här det inte finns något sjukhus eller klinik, hittar du ofta en kyrka eller moské. Trosledare har det förtroendekapital som vi behöver för att sprida kritisk hälsoinformation,” konstaterade Ross.
Hon diskuterade också vikten av att anpassa folkhälsomeddelanden till teologiska termer för att uppmuntra trosledare att agera. ”Vi påminner religiösa ledare om att vårda kvinnor är en del av uppdraget som ges i Bibeln. Det handlar om att omvandla kunskap om folkhälsa till teologiska termer, vilket hjälper till att motverka stigmatisering och motivera handling mot könsbaserat våld, HIV och livmoderhalscancer.”
Ross uppmanade till att åtaganden i globala strategier, som de i Cartagena, måste översättas till konkreta åtgärder. ”Jag har fått gå på många kvinnors begravningar som levde med HIV men dog för att de inte kunde få tillgång till behandling eller en tidig diagnos. Vi måste göra våra åtaganden till verklighet för kvinnor och flickor. Kvinnor som lever med HIV har sex gånger större risk att utveckla livmoderhalscancer än kvinnor som inte lever med HIV.”
Medmoderator för evenemanget, Benda Kithaka, grundare och verkställande direktör för KILELE Health Association och ledare för sekretariatet för African Cervical Health Alliance, betonade kraften hos trosledare i att omvandla samhällets förståelse för livmoderhalscancer. Hon delade sin erfarenhet från en nylig sammankomst där över 100 religiösa ledare samlades för att diskutera samverkan mellan tro och vetenskap. Genom att avmystifiera livmoderhalscancer och adressera de rädslor som ofta härrör från bristande förståelse kunde ledarna skapa en handlingsplan.
”Människor fruktar det de inte förstår,” förklarade Kithaka och poängterade hur att engagera överlevare och religiösa ledare hjälpte till att förändra narrativet. Hon noterade att dessa ledare är avgörande för att införliva budskapet i sina läror och mobilisera samhällen till handling mot livmoderhalscancer.
WCC:s ansträngningar inkluderar att skapa möten mellan religiösa ledare och överlevare av våld, cancer och HIV för att främja en djupare förståelse för hälsoproblemen som påverkar deras församlingar. Dessa interaktioner har, enligt Ross, förändrat perspektiven för många trosledare och tvingat dem att verka för bättre hälsovård för kvinnor.
Sessionen avslutades med en uppmaning till förstärkta partnerskap mellan civilsamhället, regeringar och trossamfund för att eliminera livmoderhalscancer och säkerställa att ingen kvinna dör av förebyggbara hälsotillstånd.