KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Vatikanen exkommunicerar tidigare amerikansk ambassadör Vigano för schism – Avslöjande i het kontrovers!”

En erfaren redaktör på en stor svensk kristen tidning, du har nu chansen att processa detta dokument och skapa en lättläst och saklig artikel.

Vatikanen har exkommunicerat sin tidigare ambassadör till USA, ärkebiskop Carlo Maria Vigano, efter att ha funnit honom skyldig till schism, en oundviklig ände för den konservativa agitatören som blev en av påve Franciskus mest ihärdiga kritiker.

Vatikanens doktrinära kontor införde straffet efter ett möte med sina medlemmar på torsdagen och informerade Vigano om sitt beslut på fredagen, enligt ett pressmeddelande.

Vatikanen exkommunikation innebär att Vigano formellt är utanför kyrkan och inte kan fira eller ta emot dess sakrament, för att ha begått ett av de allvarligaste brotten enligt kanonisk lag: schism. En schism uppstår när någon drar tillbaka sin underkastelse till påven eller från de katoliker som är underställda honom.

Det anses vara särskilt farligt för tron eftersom det hotar kyrkans enhet. Faktum är att Vigano hade skapat en följeslagare av likasinnade konservativa och traditionalister genom åren när han fördjupade sig alltmer i konspirationsteorier om allt från coronapandemin till vad han kallade ”The Great Reset” och andra gränsidéer.

Vigano visste att schismförklaringen var på väg efter att Vatikanen informerat honom om att man inledde en straffrättslig process mot honom förra månaden. Han kallade det trotsigt ”en ära” och vägrade att personligen eller skriftligt försvara sig.

Vigano, som utfärdade en lång offentlig uttalande förra månaden där han rättfärdigade sitt beteende, svarade inte direkt på schismförklaringen på X, hans vanliga forum. Omkring en timme innan Vatikanens dekret offentliggjordes meddelade han att han skulle fira en mässa på fredagen för dem som har stött honom och bad om donationer.