KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Vatikanen fäller präst anklagad för övergrepp på påvens altardrängs skola

2 min lästid
En appellationsdomstol vid Vatikanen fällde på tisdagen en präst för sexuellt övergrepp på en medelev under deras tid på en skola för påvliga altarpojkar.

En Vatikanens appellationsdomstol dömde på tisdagen en präst för sexuella övergrepp mot en medstuderande när de båda gick på en skola för påvestatens altarsångare.

Domarna ändrade delvis det första avgörandet från 2021 och dömde Fr Gabriele Martinelli till två och ett halvt års fängelse, enligt en kopia av deras dom.

Den ursprungliga rättegången, som inleddes för fyra år sedan, var den första i Vatikanen som handlade om sexuella övergrepp som skedde på vatikanskt territorium.

Martinelli blev fälld för att ha förstört en minderårig och fick böta 1 000 euro (£855) för händelser som ägde rum under 2008-2009.

Prästen har inte kommenterat domen.

Martinelli ställdes inför rätta för att ha tvingat en person vid namn L.G. att ha sex över en period från 2007 till 2012, när de båda var inskrivna på Saint Pius X förseminarium.

Institutionen, tidigare belägen inuti Vatikanen, är hem för altarsångare som tjänstgör Mässan i Peterskyrkan, inklusive för påven, och som överväger att bli präster.

I det första avgörandet blev den tidigare rektorn för förseminariet, Fr Enrico Radice, frikänd för att ha mörkat övergreppen på grund av preskriptionen.

Både Martinelli och Radice förnekade kontinuerligt allt felaktigt beteende och anklagade L.G. för att ha personliga agg mot dem.

Martinelli prästvigdes efter att ha gått på förseminariet. Efter skandalen som drabbade institutionen beslutade påve Franciskus år 2021 att flytta den utanför Vatikanens murar.

Kyrkvana språkröret avgår

Märta Stenevi avslöjade inför valet 2022 betydelsen av kristna värderingar i sin roll som språkrör, men har nu meddelat sin