KRISTNA NYHETSBYRÅN

Vatikanen rapporterar inkomstökning i välgörenhetsfond, trots minskade donationer efter finansiella skandaler

Lästid: 1 minut
Vänligen bekräfta ditt deltagande i evenemanget genom att svara ja eller nej på detta mejl.

Vatikanen rapporterade på fredagen att den viktiga välgörenhetsfonden, Peters Pence, fördubblade sina intäkter år 2022 till 107 miljoner euro, eller över 166 miljoner dollar, även om donationerna från de troende minskade något efter års skandal över finansiell förvaltning vid Heliga Stolen. Sammantaget hade Peters Pence-fonden, som finansierar Vatikanens byråkrati och påvens välgörenhetsprojekt runt om i världen, ett överskott på 11,5 miljoner euro vid slutet av 2022 jämfört med en underskott på 18,4 miljoner euro år 2021. Det året genererade den endast 46,9 miljoner euro i intäkter, enligt den finansiella rapporten.
Det är andra året som Heliga Stolen har publicerat en särskild finansiell rapport för Peters Pence-fonden, som en del av påve Franciskus satsning på ökad finansiell transparens i syfte att försäkra de troende om att deras bidrag används på ett bra sätt.
Den här året kommer överskottet trots att utgifterna för finansiering av Vatikanens byråkrati ökade till 383,9 miljoner euro förra året, jämfört med 237,7 miljoner euro år 2021, till stor del på grund av att fler kyrkligt drivna enheter inkluderades i redovisningen.
När det gäller den välgörenhets verksamheten finansierades några av projekten som stöddes av Peters Pence-bidrag förra året av hjälp till ukrainare som påverkats av kriget, konstruktion av kyrkor och kapell i Brasilien, Bangladesh och Angola, samt stöd till utbildning av nunnor i Malawi.
(Artikeln i sin helhet innehåller 203 ord)

Konvertiternas försvarare

Ruth Nordström och Människorättsadvokaterna har framfört 50 fall till FN:s tortyrkommitté, huvudsakligen rörande kristna konvertiter, men FN:s anmärkningar ignoreras fortfarande