På torsdagen samlades experter inom artificiell intelligens på Vatikanen för att diskutera konsekvenserna av denna framväxande teknologi. På plats fanns även påve Franciskus, som hoppas injicera AI med kristna moraliska och etiska riktlinjer och efterlyser internationell reglering. Detta enligt Fr. Paolo Benanti, en franciskan och teolog som rådgör påven om frågor kring AI
Benanti påpekade att samhället de senaste 70 åren har styrts av mjukvara, vilket ger den som kontrollerar mjukvaran makt. Han är även medlem i FN:s AI Advisory Body och betonade vikten av att reflektera över och reglera denna teknologi. Konferensen ”Algorithm at the Service of Man: Communicating in the Time of Artificial Intelligence” är en del av Vatikanens arbete med att adressera oro kring AI och dess tillämpningar.
Genom formella och informella kanaler har Vatikanen och påve Franciskus knutit kontakter med teknik- och kommunikationsbranschen för att främja etiska tillvägagångssätt inom AI. Framtiden för AI är en central fråga för påven, som i januari fokuserade på AI i sitt budskap för Världsdagen för fred och senare deltog i en G7-möte där han talade om de etiska frågorna kring AI. Påven underströk att människan alltid måste ha det slutgiltiga ordet inom AI.
Vid ett tillfälle talade påven om farorna med AI vid Världsdagen för social kommunikation, där han varnade för AI:s förmåga att ”förorena” vår förståelse av verkligheten genom fake news och deep-fake bilder. Påven nämnde att även han blivit ett offer för de högrealistiska AI-replikorna som snabbt sprids på nätet. Diskussionerna på konferensen visade på den växande närvaron av AI i vardagsenheter och det ökande inflytandet från ledande AI-utvecklare.
CIardi varnade för de ledande AI-utvecklarnas inflytande och betonade att AI utgörs av massiva ekonomiska investeringar som endast storsatsande supermakter har råd med. Hon menade att vi kan anses vara ”koloniserade av AI” och att utvalda företag hanterar våra data på ett brutalt sätt. Deltagarna vid konferensen enades om att internationella organisationer måste införa starkare regleringar för användningen och framsteg av AI-teknik.
Benanti betonade behovet av ”räcken”, eftersom en radikal transformation är på gång som kommer att förändra verkliga och digitala relationer. Benanti lyfte fram ”Rom Call for AI Ethics”, som undertecknats av storaktörer som IBM, Microsoft och Cisco samt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, som riktlinjer för etik, transparens och inkludering inom AI.Åi Hiroshima kommer även representanter från östliga religioner att samlas för att underteckna ”Rom Call”, för att belysa farorna med teknologin när den inte regleras.
Slutligen, vid en annan konferens om AI utmanade påven deltagarna att omvärdera vår definition av artificiell intelligens. Han ifrågasatte om det är klokt att fortsätta kalla något för ”intelligens” om det inte är intelligent och uppmanade deltagarna att reflektera över detta begrepp och inte ge vika för teknokratisk makt.