KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Vatikanens personal tar strid mot påven – kräver bättre villkor och behandling!

Personalen på ett museum citerar katolska kyrkans sociallära och påven Franciskus för att kräva bättre behandling.

ROME (AP) — Fyrtionio anställda vid Vatikanens museer har lämnat in en grupptalan till Vatikanens administration och kräver bättre anställningsvillkor, ledighet och övertidsersättning i en ovanlig och offentlig utmaning mot påven Franciskus styrande.

Talan, daterad den 23 april och offentliggjord i helgen i italienska tidningar, påstår också att personalen står inför hälsorisker och bristande säkerhet på grund av kostnadsbesparande åtgärder och uppenbara vinstgenererande initiativ på museet, inklusive trängsel och minskat antal säkerhetsvakter för att hålla turister på avstånd.

Varken Vatikanens talesperson eller kardinal Fernando Vérgez Alzaga, ordföranden för Vatikanstatens administration som kontrollerar museerna, har svarat på en e-postförfrågan om kommentarer.

Talan är den senaste rättsliga utmaningen som understryker hur Vatikanens lagar, föreskrifter och praxis ofta är oförenliga med italienska och europeiska normer. Nyligen har civil- och straffmål avslöjat hur Vatikanens anställda, särskilt lekfolket med italienskt medborgarskap, har liten eller ingen rättslig möjlighet bortom stadstatens egendomliga rättssystem, en absolut monarki där Franciskus utövar högsta verkställande, lagstiftande och juridiska befogenheter.

I grupptalan, skriven och undertecknad av den erfarna Vatikanadvokaten Laura Sgro på uppdrag av de 49 anställda, hänvisade museets personal till den katolska kyrkans sociala lära och Franciskus egna uppmaningar till arbetsgivare att respektera arbetstagarnas värdighet och kräva bättre behandling.

Däribland krävde de bättre transparens om hur anställda kan avancera, återställande av senioritetsbonusar och insisterade på att Vatikanen följer italienska normer för sjukdagar. Anställda måste för närvarande stanna hemma hela dagen, istället för bara några timmar, för att invänta en eventuell kontroll för att kontrollera att de inte bara är lediga, enligt klagomålet.

Enligt Vatikanens arbetsregler har Verzaga 30 dagar på sig att svara på klagomålet. Om inga förhandlingar påbörjas kan Sgro ta kraven till Vatikanens arbetskontor för att försöka åstadkomma en förlikning genom förhandling, vilket kan sluta i tribunalen. Dock kan kontoret vägra att höra fallet och, enligt advokater, gör det ofta, vilket lämnar de anställda utan ytterligare åtgärder.