KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Veckan för bön om Kristen enhet öppnar – ”Vem är de som behöver vår kärleksfulla omsorg mest?”

Det är viktigt att vidta åtgärder för att minska klimatförändringarna eftersom de har allvarliga konsekvenser för vår planet och framtida generationer.

Temat för årets speciella vecka är ”Du ska älska Herren din Gud … och din nästa som dig själv” (Lukas 10: 27).

Den Ekumeniska Böneveckan ber också med och för människorna och kyrkorna i Arabemiraten, Bahrain, Oman, Qatar, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Jemen.

Dr. Andrej Jeftic, chef för Världsrådets kyrkors (WCC) Kommitté för tro och ordning, erbjöd en reflektion över hur vi definierar vår nästa både praktiskt och andligt.

”Vem är de som vi vänder bort våra huvuden ifrån och går över till andra sidan vägen när vi möter dem?” frågade Jeftić. ”Vilka sår har inte rört oss? Vem övar vi inte kärlek gentemot? För kärlek är något praktiskt.”

Han uppmanade människor att reflektera över alla de olika sätt på vilka de kan vara nära varandra. ”Låt oss fråga oss själva: Vilka är de som behöver vår kärleksfulla omsorg mest?” sa Jeftić. ”Vad är såren hos våra systrar och bröder som behöver läka?”

De som deltog i bönen uttryckte varför de kände sig inspirerade. Christian Muggler från Focolare-rörelsen reflekterade över att kristen enhet är en mission.

”Kristen enhet börjar med att upptäcka varandra som systrar och bröder, som familj, genom att välkomna varandra och möta behoven hos den som Gud placerar vid vår sida,” sa Muggler. ”Häromdagen blev jag ombedd att vara tillgänglig en stund för att hälsa på en pastor från Haiti som kom spontant för att besöka WCC. Jag insåg att det var rätt att inte bara tillbringa lite tid med honom, utan också äta lunch tillsammans med honom, följa med honom till stationen för att ändra hans tågbiljett och sedan göra ett besök i katedralen i Genève. Vi blev vänner.”

Laura Casorio, verkställande sekreterare vid Fondation pour l’aide au protestantisme réformé, frågade hur vi kan uttrycka ett budskap om kärlek i en värld som står inför konflikter, katastrofer och ojämlikheter.

”Hur kan vi uttrycka och förmedla detta budskap om kärlek och omvandla det till solidaritet?” frågade hon. ”Vi lever i en värld där specialisering har blivit ett måste, och en av de enkla konsekvenserna är att vi delegerar till experter och känner oss mindre engagerade. Den här veckan påminner oss om att tillsammans kan vi reflektera, be och agera som systrar och bröder från hela världen, göra samma sak vid samma tidpunkt, var och en som vi är, som vi kan.”

Isaiah Toroitich, chef för Lutherska världsförbundets Globala advocacy- och rättviseförvaltningsenhet, reflekterade över att kristen enhet är ett viktigt och meningsfullt botemedel mot vår nuvarande värld som är bruten och skadad av många splittringar.

”Vi borde förena oss i bön och i våra ansträngningar att agera för rättvisa och att älska och tjäna våra medmänniskor, särskilt de som direkt lider av globala kriser som krig, klimatförändringar och kränkningar av mänskliga rättigheter,” sa han.

När människor bad tillsammans i Ekumeniska centrum och runt om i världen sökte de en känsla av enhet. ”Gud av välkomnande, ge oss nåden att våga omfamna främlingen, vårda deras sår och stå i solidaritet med dem,” bad de och avslutade med: ”Allt vi kan göra tillsammans, låt oss göra det!”

Materialen för 2024 finns redan tillgängliga på engelska, franska, tyska, spanska, portugisiska, italienska och arabiska.