KRISTNA NYHETSBYRÅN

Vietnamesiska katoliker reser tusentals mil för att ställa en fråga till påven

Lästid: 2 minuter
De vietnamesiska katolikerna, som flög tusentals mil för att se påven Franciskus i Mongoliet, hade ett meddelande till påven: De vill att han också besöker deras kommuniststyrda land.

Vietnamiska katoliker som flög tusentals mil för att se påve Franciskus i Mongoliet hade ett budskap till påven: De vill att han även besöker deras kommunistiska land. ”Besök Vietnam, påven,” ropade några i gruppen när påven körde förbi i en golfbil på kyrkogården i Ulaanbaatar på lördagen. Vietnam bröt sina relationer med Vatikanen efter att kommunister tog över landet efter Vietnamkrigets slut 1975. Myndigheterna såg då den katolska kyrkan i Vietnam som alltför nära det tidigare kolonialmakten, Frankrike. ”Jag ser att han är väldigt nära, väldigt nära avstånd. Så jag vill verkligen gråta när jag ser honom,” sa Cindy Pham från Ho Chi Minh-staden. ”Även när jag såg honom första gången vid porten sprang jag, sprang mycket för att se honom igen.” Möjligheten till ett påvligt besök i Vietnam, som en gång verkade omöjlig, blev mer realistisk förra månaden när Vatikanen och Hanoi enades om att ha en pavelig representant i Hanoi. Det var ett steg som tog år att genomföra och som kan leda till fullständiga diplomatiska band. Det tillkännagavs den 27 juli när påven tog emot Vietnams president Vo Van Thuong i Vatikanen. ”Jag hoppas verkligen att han kommer att besöka Vietnam på kort sikt,” sa Pham och nämnde hoppet som framkallades av presidentens besök i Vatikanen. Maria Vo, en vietnamesisk född reseguide som nu bor på Filippinerna, kunde inte hålla tillbaka sin glädje när Franciskus vinkade från den rörliga golfbilen. ”Jag kan inte berätta mina känslor just nu, för jag är så lycklig,” sa Vo, som såg påven för första gången. ”Vietnamesiska folket älskar honom och väntar på att han ska besöka oss i Vietnam.”

Konvertiternas försvarare

Ruth Nordström och Människorättsadvokaterna har framfört 50 fall till FN:s tortyrkommitté, huvudsakligen rörande kristna konvertiter, men FN:s anmärkningar ignoreras fortfarande