KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Vietnams lysande ledare i mörka tider död – Mennonit Nguyen Quang Trung hyllas”

Kämpe för religiös frihet kämpade i över 30 år för anabaptistiskt trossamfund.

Nguyen Quang Trung tillbringade 30 år med att försöka få den mennonitiska kyrkan erkänd och registrerad av regeringen i Vietnam så att troende kunde träffas och tillbe lagligt. När han äntligen lyckades, firade han segern med aposteln Paulus ord: ”Om vi lever, lever vi för Herren, och om vi dör, dör vi för Herren. Så oavsett om vi lever eller dör, tillhör vi Herren” (Rom. 14:8).

Nguyen, en pastor och två gånger president för Hội Thánh Mennonite Việt Nam (Vietnam Mennonite Church), dog den 23 mars vid 84 års ålder. Han var känd för sin ”tålmodiga uthållighet” och ”otrötta ansträngningar för att främja och lagligt bekräfta en mennonitisk närvaro i Vietnam,” berättade Gerry Keener, tidigare chef för Eastern Mennonite Missions, till Anabaptist World.

Nguyen föddes i Gia Dinh, ett industriområde utanför Saigon. Hans mor dog när han var fem år. Hans far var en hängiven kristen som uppfostrade honom i Vietnams Evangeliska Kyrka, en del av Christian and Missionary Alliance.

I sina 20-tal fann Nguyen sig dragen till mennoniterna, tillbringade mycket tid i ett läsrum som etablerats av Eastern Mennonite Board of Missions and Charities. Han tog klasser i engelska och Bibeln och lärde sig anabaptisternas läror om ickevåld.