Rev. Dr Hyunju Bae, medordförande för den koreanska kristna miljörörelsen Solidaritet för Skapelsens Integritet, gav en kort historik om Engagemanget World Council of Churches (WCC) för ekorättvisa. Hon utforskade också rollen för koreansk ekumenisk kristendom inom klimaträttvisa och nämnde bland annat initiativet ”klimatansvarig bankverksamhet – ett moraliskt imperativ för barn”.
Frederique Seidel, WCC:s seniora rådgivare om barns rättigheter, presenterade ett ingripande med titeln ”Kyrkor räddar barns liv genom klimatlösningar” och nämnde exempel på investeringsstrategier för att bekämpa global uppvärmning som har banats av kyrkor och kristna organisationer. Hon presenterade också uttalandet som delades av barn från kyrkor vid toppmötet för Paris Global Financing Pact i juni.
”Ert intresse för gröna finanser kan hjälpa till att omvandla det som för närvarande är en blind fläck till en exponentiell vägkarta för barnens framtid”, sa Seidel. ”Faktum är att rapporten 2023 om Bankinvesteringar för Klimatkaos visar att finansieringen av fossila bränslen från världens 60 största banker har nått hela 5,54,6 biljoner USD under de 7 år som gått sedan antagandet av Parisavtalet, med 742 miljarder USD i finansiering av fossila bränslen bara under 2021.”
Seidel förklarade att barn och unga människor är rädda och avskräckta av avsaknaden av framsteg för att stoppa den globala uppvärmningen. ”Utbildningen av cirka 38 miljoner barn störs varje år på grund av klimatnödläget”, sa hon. ”Nästan 90% av sjukdomsbördan som kan tillskrivas klimatförändringar bärs av barn under fem års ålder.”
Klimatkrisen är en kris för barnen, sa hon – och en kris för fossila bränslen.
”Vi måste försäkra barnen om att vuxna gör allt de kan för att stoppa den livshotande ökningen av koldioxidutsläppen”, sa Seidel. ”Därför gjorde vi en undersökning bland WCC:s medlemskyrkor tillsammans med experter som använder en av de mest kraftfulla hävstängerna för att påskynda klimatlösningar: klimatansvarig bankverksamhet.”
Hon förklarade sedan hur pengar som en kyrka eller en familj sparar aktivt formar vår framtid. ”Ofta används våra pengar för att finansiera aktiviteter som vi aldrig skulle drömma om att stödja direkt: till exempel nya borrningar efter fossila bränslen”, sa hon. ”I det nuvarande frånvarot av effektiva rättsliga ramverk som förbjuder nya koldioxidbomber kommer den mäktigaste alternativa källan till hopp för barnens framtid från tillgångsägare.”
Allt fler kyrkor frågar därför sina finansiella tjänsteleverantörer om transparens i hur deras investeringar hanteras, förklarade Seidel. ”Varje kyrka, individ, institution och företag kan hjälpa till att desarmera koldioxidbomber genom sin bankverksamhet”, sa hon. ”Genom att engagera oss med våra banker och pensionsfonder kan vi hjälpa miljarder unga människor över hela världen att lyfta en alltför tung börda från sina axlar.”
En hållbar framtid är möjlig om alla av oss använder den kraftfulla hävstången att engagera oss med våra banker och pensionsfonder, sa hon.
”Vilken potential har Sydkorea i denna utmaning med sin snabba ekonomiska tillväxt?” frågade Seidel. ”Låt oss komma samman och påverka hur pengar investeras: kyrkopengar, familjepengar, en institutions pengar, ett lands pengar. Vi behöver att alla tar detta steg för barnens skull.”
Climate-Responsible Finance – a Moral Imperative towards Children
Save Children’s Lives – Climate-Responsible Banking Survival Guide