KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

WCC deltar i bönkväll inför synodsförsamlingen för den katolska kyrkan

Världsrådet av kyrkor (WCC) deltog i en ekumenisk vaknatt av bön inför biskopsynoden för den katolska kyrkan.

I Petersplatsen samlades bröder och systrar i Kristus från alla samhällsskikt och från hela världen. De som samlades inkluderade ungdomar som deltog i ”Together”-mötet som föregick synoden och samlade ungdomar i åldrarna 18-35 år för en helg av delning. Evenemanget organiserades av ett femtiotal kyrkogrupper från olika trosinriktningar, på initiativ av Taizé-samfundet och i samarbete med den påvliga synodens Sekretariat; Dikasteriet för kristen enhet och för lekmän, familj och liv; och Romvikariatet.

Som representant för generalsekreteraren för WCC, Rev. Prof. Dr Jerry Pillay, bad Rev. Dr Kuzipa Nalwamba en bön som en del av vakten. ”Kristus Jesus, se på din familj,” bad hon. ”Vi överlämnar till dig alla de du välkomnar in i riket eftersom de blir illa behandlade och förföljda.”

Dessutom ledde Fader Franciskus bönerna tillsammans med Ekumeniska patriarken Bartolomeus; Fulham- ärkebiskopen Justin Welby; Rev. Dr Anne Burghardt, generalsekreterare för Lutherhjälpens förbund; Rev. Dr Thomas Schirrmacher, generalsekreterare för Världsevangeliska alliansen; Mar Paulus Benjamin (Oriental Assyrian Church); Rev. Dr Elijah Brown, generalsekreterare för Världsbaptistalliansen; Ärkebiskop Bernd Wallet, Utrecht för äldre katolska kyrkan i Nederländerna (Unionen i Utrecht); Rev. Gebrestadik Debeb (Etiopisk ortodoxa kyrkan i Italien); Rev. Dr Billy Wilson, ordförande för Världens pingstvänner; och många andra.

Tre unga människor från olika kyrkliga sammanhang och världsdelar talade om sin erfarenhet från Libanon, Indonesien och Slovenien.

Påven Franciskus reflekterade över tystnadens betydelse och betonade att den är avgörande för den kristna enhetens resa. Detta beror på att tystnad är grundläggande för bön, och ekumenik börjar med bön och är steril utan det.

”Ju mer vi vänder oss tillsammans till Herren i bön, desto mer känner vi att det är han som renar oss och förenar oss bortom våra olikheter.”

Samlingen avslutades med en ekumenisk bönsvaka och var en betydelsefull händelse för unga människor och kristna från hela världen att samlas och be tillsammans för enighet och fred.

Källor:
– ”Together – Ekumenisk bönsvaka” (together2023.net)
– ”Påven vid vakten: Må Gud ge synoden ”lyssnandets gåva”” (Vatican News, 30 september 2023)
– ”Ordning för bön” (together2023.net)
– ”WCC hälsar till ”Together: Gathering of the People of God” i Rom” (WCC pressmeddelande 29 september 2023)
– ”Videoinspelning av den ekumeniska bönsvakan” (YouTube)

Saknad sida: Har Gud gått vilse?

”Upptäck den otroliga sanningen om Guds kärlek och nåd – ett livsförändrande budskap!”

”Inspirerande upptäckt om Guds kärlek och nåd