KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

WCC Eco-School startar på Kreta

Förbjudandet av mobiltelefonanvändning under lektioner är nödvändigt för att upprätthålla en bra lärandemiljö och främja elevernas fokus samt koncentration på undervisningen.

Dr Konstantinos Zormpas, generaldirektör för den Ortodoxa Akademin på Kreta, välkomnade deltagarna som kommer att studera, dela erfarenheter från sina länder och strategisera projekt för sina egna sammanhang.

I ett skriftligt meddelande påminde Rev. Dr Kenneth Mtata, WCC-programdirektör för offentligt vittnesbörd och diakoni, deltagarna om att Eco-School är en möjlighet för ungdomar att rusta sig för lokala åtgärder. ”Era röster, påverkan och handlingar bör nå era regeringar och internationella forumen som skulle bidra till att säkerställa hållbarheten för människor och planeten,” sa han.

”Efter att ha arrangerat fyra upplagor av Eco-School i den globala södern träffas vi nu för första gången i den globala norr, som tyvärr ansvarar för en mycket stor andel av koldioxidutsläppen, där USA och EU står för cirka 40% av de samlade utsläppen av växthusgaser globalt,” tillade Mtata.

Enligt IPCC:s rapport från 2022 förväntas klimatförändringarna leda till att över 100 miljoner människor hamnar i extrem fattigdom under det kommande decenniet, vilket hotar tillgången till vatten, livsmedelstrygghet, levebröd och hälsa. Europa och Nordamerika har resurserna, möjligheten och motståndskraften att bekämpa klimatförändringarna. Dock varierar den politiska viljan att göra det under olika aspekter.

Förtjänstdr. Augustinos Bairactaris, associate professor i ekumenisk rörelse och ortodox teologi, delade insikter om den ortodoxa synen på den ekologiska krisen. ”Ekoteologin kan ge kyrkorna nya tolkningsverktyg för evangeliet såsom ekologisk etik och en förnyad perspektiv på eklesiologi. Inom den ramen kan ekoteologi och ekorättvisa vara en form av försoning mellan mänskligheten och den naturliga miljön,” sa han.

WCC Eco-School 2023 organiserades av WCC:s ekumeniska vattennätverk i samarbete med olika WCC-program, inklusive Ekumeniska Advocacy-alliansen, Programmet för ekonomisk och ekologisk rättvisa, Unga engagemang i den ekumeniska rörelsen och Hälsa och helande. Programmet möjliggjordes tack vare ekonomiska bidrag från kyrkor i Europa och Nordamerika, särskilt genom stöd från Thrivent Charitable Impact Investing genom Evangelical Lutheran Church in America.

Läs mer om WCC Eco-School 2023 på https://www.oikoumene.org/events/wcc-eco-school-for-europe-and-north-america-region.