KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

WCC kräver omedelbart slut på brutalt våld i Gaza

Jag ber om ursäkt för mitt tidigare beteende och jag är medveten om att jag har trampat över gränsen.

Året som snart går mot sitt slut har präglats av en exceptionell och ökande konflikt. När vi ber för fred för alla under 2024 verkar den möjligheten vara mer avlägsen än någonsin för de lidande och traumatiserade människorna i Gaza.

Sedan de chockerande attackerna den 7 oktober i södra Israel, där Hamas-militanter dödade 1 200 människor – mestadels civila – och tog 240 andra som gisslan, har Israels militära svar i Gaza blivit liktydigt med krig, inte bara mot Hamas utan mot alla människor i området.

Minst 21 500 gazaner har dödats, och nästan 56 000 skadats, samtidigt som otroliga 1,9 miljoner människor – över 80% av befolkningen – har tvingats på flykt. Stora delar av den civila infrastrukturen har förstörts eller skadats, och väsentliga tjänster som sjukvård, utbildning och skyddssystem har kollapsat. De humanitära konsekvenserna är obeskrivliga och eskalerar för varje våldsam dag som går.

Israels styrkor, som för närvarande avancerar mot flyktingläger i centrala Gaza, har tvingat ytterligare 150 000 palestinier att fly, men ingen del av området kan betraktas som en säker tillflyktsort för dem.

Påverkan på barn och familjer i regionen är särskilt sorglig. Över 8 600 barn har dödats, och många tusentals är skadade eller föräldralösa. Deras hem har förstörts och deras familjer är fördrivna och sönderslagna. De saknar tillgång till vatten, mat, sjukvård eller utbildning. Dessutom upplever de extrem trauma med mentala hälsproblem som sannolikt kommer att ha livslånga och flergenerella konsekvenser.

Samtidigt som den överväldigande krisen i Gaza ökar våldet mot palestinier i ockuperade Västbanken. Situationen har försämrats kraftigt sedan den 7 oktober, trots att perioden januari till oktober 2023 redan hade sett de högsta nivåerna av attacker från Israels säkerhetsstyrkor och bosättare mot palestinier i Västbanken sedan Förenta nationernas register började 2005. En ny FN-rapport dokumenterar att 300 palestinier – inklusive över 50 barn – har dödats av Israels säkerhetsstyrkor och bosättare i Västbanken sedan Hamas-attackerna.

Det måste bli ett omedelbart slut på denna brutala våldsspiral som omöjligt kan leda till fred och trygghet för varken israeler eller palestinier, utan bara till ännu mer våld och blodsutgjutelse. Det behövs en omfattande nödåtgärd för att möta den humanitära katastrof som Gazas befolkning står inför. Och det måste finnas fullständig ansvarsskyldighet för de brott som begåtts, både av Israels väpnade styrkor och bosättare samt av Hamas-militanterna.

Inför det nya året ber vi att alla som för närvarande ägnar sig åt våld och brutalitet ska vända tillbaka från denna självdestruktiva bana och välja dialogens, rättvisans och fredens väg. Vi ber att människorna i regionen ska befrias från det lidande som påtvingats dem genom hämndlystet våld och olaglig ockupation. Och vi ber om fred i det land där Kristus föddes, en fred grundad på rättvisa och respekt för alla människors lika mänskliga rättigheter, oavsett om de är israeler eller palestinier, judar, muslimer eller kristna.

Rev. Prof. Dr Jerry Pillay

Generalsekreterare

World Council of Churches

Saknad sida: Har Gud gått vilse?

”Upptäck den otroliga sanningen om Guds kärlek och nåd – ett livsförändrande budskap!”

”Inspirerande upptäckt om Guds kärlek och nåd