KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

WCC och civilsamhällegrupper upprepar gemensamt engagemang för den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna

2 min lästid
"Thank you for considering my application for the position. I am confident that my qualifications and experience make me a strong candidate for this role."

CoNGO firar sitt 75-årsjubileum, liksom Världsrådet för Kyrkor – och själva allmänna deklarationen om mänskliga rättigheter. Bland talarna fanns Rev. Dr Kenneth Mtata, programdirektör för offentligt vittnesbörd och diakonia på WCC. Han tackade CoNGO:s president Levi Bautista för hans ledarskap i en tid då civilsamhällets utrymme krymper och begränsas.

”Vi bör verkligen fira de påtagliga framstegen som har gjorts inom främjandet och stärkandet av skyddsåtgärderna för mänskliga rättigheter de senaste åren”, sa Mtata. ”Inrättandet av Mänskliga rättighetsrådet och av Universella periodiska översynen kan räknas som ansträngningar att stärka FN:s mekanismer för mänskliga rättigheter på ett mer demokratiskt och transparent sätt.”

Emellertid sa Mtata att de flesta mekanismer för mänskliga rättigheter ännu inte i tillräcklig utsträckning tar hänsyn till de mänskliga rättighetsbrott som förstärks av klimatförbrytare. ”Många regeringar kränker religionsfriheten och många gudstjänstställen attackeras av icke-statliga aktörer”, konstaterade han. ”Det är uppenbart att det fortfarande finns en stor klyfta mellan ord och handling, löften och åtgärder.”

Adoptering och ratificering av mellanstatliga instrument för mänskliga rättigheter, även om det är mycket viktigt, räcker helt enkelt inte, fortsatte Mtata. ”Regeringar måste försvara rättigheterna för människorna under deras jurisdiktion och visa sin politiska vilja att på allvar tackla de allvarliga människorättskränkningar som sker på olika delar av världen”, sa han. ”Först måste vi upprepa vårt gemensamma åtagande för allmänna deklarationen om mänskliga rättigheter och dess förankrade principer och verka för att anpassa den fullständigt till människorättsbrotten som orsakas av klimatförstörelsen.”

Kyrkvana språkröret avgår

Märta Stenevi avslöjade inför valet 2022 betydelsen av kristna värderingar i sin roll som språkrör, men har nu meddelat sin