KRISTNA NYHETSBYRÅN

WCC och partners firar 75-årsjubileet av antagandet av allmänna deklarationen om mänskliga rättigheter

Lästid: 2 minuter
Vänligen notera att din ansökan om att bli medlem i vår klubb har godkänts och du är nu välkommen att delta i våra aktiviteter och evenemang.

Historierna om WCC (Världsrådet för kyrkor) och den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna är sammanflätade. Kommissionen för kyrkorna i internationella ärenden, som grundades 1946 i förväntan om det kommande bildandet av WCC, spelade en betydande roll i utkastet till förklaringen.

För att hedra denna gemensamma födelsedag höll WCC och United Evangelical Mission en mottagning på ekumeniska centret den 28 september – ett datum mellan WCC:s och den allmänna förklaringens födelsedagar.

De som hade samlats delade tankar om förklaringens historia och dess nuvarande och framtida betydelse för vår globala gemenskap.

I sina tal vid mottagningen reflekterade Peter Prove, direktör för WCC:s kommission för kyrkorna i internationella ärenden, över den gemensamma historien mellan WCC och förklaringen. ”Vår firande av detta årsjubileum är dämpat, till och med sorgligt”, sa han. ”Principerna om mänskliga rättigheter verkar vara mer omstridda än någonsin tidigare, och engagemanget för multilateralismen själv är på reträtt.”

Han noterade att vi lever i en tid med nya konflikter. ”Världsrådet för kyrkor har konsekvent och upprepat bekräftat sitt engagemang för principerna om internationell mänskliga rättigheter”, sa han. ”Men vi måste också erkänna att det inom vår egen gemenskap – som består av 352 medlemskyrkor i 120 länder och totalt sett över en halv miljard människor – finns olikheter och åsiktsskillnader om naturförhållandet mellan kristna trosprinciper och internationell mänskliga rättigheter.”

Dr Jochen Motte, biträdande generalsekreterare för United Evangelical Mission, reflekterade över förklaringens historia och de organisationer som starkt har engagerat sig för den. ”Idag – som under många år efter 1948 – står vi inför grundläggande utmaningar för genomförandet av universella mänskliga rättigheter”, sade Motte. ”Som kyrkliga människor, baserade på vår tro och våra bibliska rötter, firar vi denna dag.”

Dr Michael Wiener, mänskliga rättighetsombudsman vid Förenta nationernas högkommissionär för mänskliga rättigheter, reflekterade över vikten av att diskutera både historien och framtiden för förklaringen om mänskliga rättigheter och uttryckte sin uppskattning för hur Kommissionen för kyrkorna i internationella ärenden har bidragit till utformningen av förklaringen. ”Det är ett mycket bra exempel på hur olika intressenter, inklusive det civila samhället och aktörer med religiös grund, faktiskt kan och verkligen har bidragit till internationell mänskliga rättigheter”, sa han. ”Högkommissionären ser fram emot fortsatt samarbete och att stärka engagemanget från aktörer med religiös grund för att främja och skydda mänskliga rättigheter för alla.”

Fotogalleri från evenemanget
Publikationen ”Stärkande kristna perspektiv på mänsklig värdighet och mänskliga rättigheter”
United Evangelical Mission

Konvertiternas försvarare

Ruth Nordström och Människorättsadvokaterna har framfört 50 fall till FN:s tortyrkommitté, huvudsakligen rörande kristna konvertiter, men FN:s anmärkningar ignoreras fortfarande