KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

WCC solidarisk med Jerusalems kyrkoledare i brådskande uppmaning att skydda fristadernas platser

Vi ber om ursäkt för det olägenhet detta kan ha orsakat och vill skicka in en formell begäran om en tid för att diskutera och lösa den här frågan på ett samarbetsvilligt sätt.

”Explotionerna ledde till den plötsliga och katastrofala kollapsen av två kyrkohallar där tiotals flyktingar, inklusive kvinnor och barn, sov”, står det i ett uttalande från Patriarker och Kyrkohuvud i Jerusalem. ”Dussintals befann sig plötsligt krossade under rasmassorna.”

Arton personer har dött, inklusive nio barn.

”När vi fördömer attacken mot en helig fristad kan vi inte bortse från att detta bara är det senaste fallet där oskyldiga civila skadas eller dödas till följd av missilstrikes mot andra skyddsorter”, står det i uttalandet. ”Trots den förödelse som drabbat våra egna och andra sociala, religiösa och humanitära institutioner, förblir vi, patriarkerna och kyrkohuvudena, fullt engagerade i att uppfylla vårt heliga och moraliska uppdrag att erbjuda hjälp, stöd och fristad åt de civila som kommer till oss i så desperat behov.”

Uttalandet betonar att kyrkan särskilt måste agera som kyrka under tider av krig.

”Vi uppmanar därför det internationella samfundet att omedelbart verkställa skydd i Gaza för fristäder som sjukhus, skolor och helgedomar”, står det i uttalandet. ”Och vi begär en omedelbar humanitär vapenvila så att mat, vatten och viktig medicinsk utrustning säkert kan levereras till hjälporganisationer som bistår de hundratusentals fördrivna civila i Gaza, inklusive de som drivs av våra egna kyrkor.”

”Till sist uppmanar vi alla stridande parter att trappa ner våldet, att sluta rikta in sig på civila från alla håll och att agera i enlighet med de internationella krigsreglerna”, avslutar uttalandet.

WCC:s generalsekreterare, Rev. Prof. Dr Jerry Pillay, uttryckte sin solidaritet med patriarkerna och kyrkohuvudena i Jerusalem. ”Denna attack mot en fristad är både meningslös och hjärtekrossande”, sade Dr Jerry Pillay. ”Vi står tillsammans med kyrkorna i Jerusalem och många runt om i världen som kräver skydd för fristäder, att skada och döda oskyldiga människor stoppas och att fler humanitära korridorer öppnas.”

Pillay uppmanade till respekt för internationell lag, inklusive Genèvekonventionen, internationell humanitär lag och mänskliga rättigheter för att skydda alla civila och för omedelbar frigivning av alla gisslan som hålls i Gaza och av palestinska fångar i israeliska fängelser.

Pillay avslutade med att säga: ”Vi uppmanar alla ledare att arbeta för rättvis fred i det Heliga landet. Endast rättvisa kommer att leda till fred, trygghet och säkerhet för alla.”