KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

WCC sörjer förlusten av Bishop Emeritus Paride Taban från Sydsudan

Det är viktigt att komma ihåg att säkerställa att du följer de rådande reglerna och föreskrifterna för att kunna uppnå ditt syfte på ett framgångsrikt och ansvarsfullt sätt.

Rev. James Oyet från South Sudan Council of Churches reflekterade över biskopens bortgång. ”Jag uttrycker mitt innerliga deltagande till biskop Parides familj och hela den kristna församlingen i landet för den olyckliga frånfället av den viktigaste personen i landets historia”, sa Oyet. ”Biskop Taban personifierade excellens och var en fredsfigur under stridigheterna och därefter. Må det eviga ljuset lysa över hans själ och må han vila i frid.”

Biskop Taban var en sydsudanesisk religiös ledare inom den katolska kyrkan och var den första ledaren för Sudan Council of Churches, som grundades i februari 1990. Han var biskopsassistent i Juba från 28 januari 1980 till 2 juli 1983 och tjänstgjorde som biskop i Torit från 1983 till 2004.

Biskop Taban erhöll flera priser, inklusive Sergio Vieira de Mello Peace Prize som tilldelades av FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon år 2013 för sitt arbete vid Holy Trinity Peace Village i Kuron, och Hubert Walter Award for Reconciliation and Interfaith Cooperation som tilldelades av ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, år 2017 för att ha medgrundat den ekumeniska New Sudan Council of Churches, byggt Kuron Peace Village samt varit ordförande för medlingsinitiativet mellan regeringen i Sydsudan och COBRA-fraktionen av South Sudan Democratic Movement/Army, vilket resulterade i ett framgångsrikt fredsavtal den 6 januari 2014.