En gemensam ekumenisk solidaritetsbesök markerade ett kollektivt engagemang att stå vid kyrkorna och folket i Sudan i deras tid av nöd, erbjuda både andligt och moraliskt stöd när de strävar efter fred, läkning och försoning.
Besöket syftade till att uttrycka solidaritet och ge andligt och pastoralt stöd till kyrkorna och folket i Sudan efter ett ettårigt krig.
Den ekumeniska delegationen leddes av WCC-generalsekreterare Rev. Prof. Dr Jerry Pillay och WCC-president från Afrika Hans Helighet Most Rev. Dr Rufus Okikiola Ositelu, från Church of the Lord (Prayer Fellowship) Worldwide, som predikade den 21 april i Katedralen i Christ Province of Episcopal Church of Sudan.
”Solidaritetsbesöket i Port Sudan var informativt, upplysande, alarmerande och chockerande,” sa Pillay. ”Vi deltog i samtal med kyrkoledare, kvinnor, ungdomar, presidenten, vicepresidenten, andra regeringsföreträdare, andra religiösa ledare och olika grupper av människor.”
Över åtta miljoner människor i Sudan är fördrivna, lever i skolor under mycket dåliga förhållanden. Religiösa platser har förstörts. Kvinnor har och blir fortfarande förföljda. Människor är hungriga.
”Vi hörde vädjandet från kyrkoledare och folk om att hjälpa till att stoppa kriget i Sudan och behovet av akut humanitär hjälp,” sa Pillay. ”Medan regeringen underströk behovet av humanitärt stöd ansågs det vara en överdrift att 25 miljoner människor svälter när de verkliga problemen är infrastrukturer, produktion och leverans av mat till folket.”
Den ekumeniska delegationen betonade att humanitärt stöd måste nå dem som verkligen lider. Delegationen identifierade också behovet av att återuppbygga kyrkor efter kriget.
”Regeringen tillskriver också en stor del av konflikterna i Sudan till politisk inblandning och intressen från andra länder i världen,” sa Pillay. ”WCC uppmanar ledarna i Sudan att återgå till dialoger för att lösa de nuvarande konflikterna, att sätta människornas intressen i centrum, särskilt med tanke på de humanitära utmaningar som landet står inför och våldets härjningar.”
WCC uppmanade också internationella samfund att erbjuda humanitärt stöd till Sudan och arbeta för att avsluta kriget. ”Vi uppmanar våra medlemskyrkor och alla människor med god vilja att stå upp för Sudan i böner och stöd,” sa Pillay.
Delegationen träffade Sudan president General Abdul Fattah Al-Burhan.
”Jag informerade honom om WCC:s sammansättning och arbete, och hur vi har varit engagerade i fredsmissioner i det förflutna och nuet, inklusive Kuba, Colombia, Palestina och Sudan i det förflutna,” sa Ositelu. ”Jag uttryckte också vår oro över situationen i Sudan och delade med mig av hur vi också är involverade i humanitärt bistånd.”