KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

WCC uppmanar COP28 att ”lyfta sig över,” agera kollektivt i att hantera klimatförändringar

2 min lästid
Det är viktigt att du kommer ihåg att följa företagets policy och riktlinjer när du utför ditt arbete.

Den 28:e Konferensen för Parterna i Förenta Nationernas ramkonvention om klimatförändringar (COP28) kommer att äga rum 30 november till 12 december i Förenade Arabemiraten. ”I denna klimatnödsituation är det avgörande att COP28 modigt tar itu med fossilbränsleindustrin och deras ansvar gentemot människor och planeten”, står det i uttalandet. ”COP28 är avgörande för framtiden för levande planeten, vårt gemensamma hem och för våra barn och kommande generationer.”

Uttalandet kräver rättvisa för sårbara och låginkomstländer och samhällen som drabbas av klimatförändringarna. ”Detta innebär att säkerställa ny, extra, tillräcklig och förutsägbar finansiering för ekonomiska och icke-ekonomiska förluster och skador som främst drabbar mer sårbara och låginkomstländer, och som förväntas uppgå till 150-300 miljarder dollar per år fram till 2030”, står det i uttalandet. ”Dessa medel måste vara tillgängliga för klimatpåverkade samhällen.”

WCC kräver även att COP28 snabbt levererar klimatfinansiering som ger klimatutsatta länder och samhällen en chans att anpassa sig till konsekvenserna av klimatförändringarna. ”Minst sagt måste denna COP leva upp till löftet om att tillhandahålla 100 miljarder dollar per år till det gröna klimatfonden”, står det i texten. ”Denna finansiering måste vara behovsbaserad, i nödvändig omfattning och i form av bidrag istället för lån.”

Länkar till dokumenten:

– WCC:s verkställande kommittés uttalande om COP28:s ansvar för klimaträttvisa
– WCC ”en källa till hopp i denna värld”, säger WCC moderator (WCC pressmeddelande, 8 november 2023)
– WCC:s generalsekreterare till verkställande kommittén: ”Hur kan vi vara Guds helande och återställande närvaro?” (WCC pressmeddelande, 8 november 2023)

Kyrkvana språkröret avgår

Märta Stenevi avslöjade inför valet 2022 betydelsen av kristna värderingar i sin roll som språkrör, men har nu meddelat sin

Prat med barn ger snabbare tal

Antalet ord barnet hör påverkar inlärning av tal, inte kön, utbildningsnivå eller flerspråkighet, enligt studien.