KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

WCC:s generalsekreterare möter direktören för Islamic Waqf för att bekräfta ”engagemanget för Jerusalem som en stad av tre religioner”

"Exklusiv intervju med känd pastor avslöjar hemligheter om tro och livsåskådning - du missar inte detta!"

En del av den veckolånga besöket av WCC-generalsekreteraren i Heliga Landet – en uttryck för solidaritet med det som händer i Israel och Palestina samt av WCC:s fortsatta arbete för rättvis och varaktig fred i regionen – mötet med Sheikh Azzam Khatib handlade om situationen för kristna och muslimer i Jerusalem idag, mitt i pågående krig och militär ockupation.

Sheikh Azzam Khatib beskrev den aktuella situationen i Jerusalem, inklusive i ljuset av nyliga krav från israeliska högerpolitiker att begränsa arabisk-israeliska bönen i Tempelberget under Ramadan i år.

WCC har konsekvent tagit avstånd från initiativ som hotar den delikata historiska relationsuppsättningen, rättigheter och skyldigheter som omfattas av status quo-arrangemangen och som riskerar ytterligare destabilisering av situationen i Jerusalem och Heliga Landet, påpekade Pillay.

”WCC är djupt oroat över rapporter om att Israels regering kan införa ytterligare exceptionella restriktioner mot arabiska(israeliska) bönskare vid Haram al-Sharif i Jerusalem under den heliga månaden Ramadan. Särskilt i en tid av så djupt spända förhållanden i regionen skulle sådana åtgärder vara djupt provocerande, samt bryta mot principerna i internationell lagstiftning om mänskliga rättigheter relaterade till religionsfrihet eller tro, och det historiska status quo-arrangemanget i Gamla stan i Jerusalem”, sa Pillay.

”Vi uppmanar premiärminister Netanyahu att avstå från att införa sådana provocerande och obefogade begränsningar som skulle öka på en redan volatil situation, vi behöver uppmuntra samexistensen av alla tre abrahamitiska religioner i Heliga Landet”, avslutade Pillay.

WCC-generalsekreteraren Rev. Prof. Dr Jerry Pillay besöker Palestina och Israel den 16-22 februari, delar i livet och tjänsten i WCC-medlemskyrkor i regionen, samtidigt som han träffar olika religiösa, sociala och politiska ledare inklusive både den palestinska presidenten Mahmoud Abbas och den israeliska presidenten Isaac Herzog, samt besöker WCC:s Jerusalem Liaison Office. I rollen som delegationens chef följs WCC-generalsekreteraren av Dr Audeh Quawas (WCC centrala kommittémedlem), Marianne Ejdersten (WCC:s kommunikationsdirektör) och Yusef Daher (samordnare, WCC Jerusalem Liaison Office).

I tider av kamp, följer WCC med i resan i Heliga Landet (18 februari 2024).

I Heliga Landet har ”ljus och liv en verklig och varaktig existens” när kyrkoledarna samlas med WCC (18 februari 2024).

WCC-generalsekreteraren besöker Heliga Landet för att stärka uppmaningen till en rättvis fred (15 februari 2024).