KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Daniel Alms kontroversiella intervju stryks från tidningen – vad hände egentligen?”

Skandalomsusad intervju med före detta pingstföreståndaren Daniel Alm försvinner från Sverigekanalen.

I eftermiddags fick Manuel Henriquez, pastor i Solna Pingstförsamling informationen från kanalchef Gawdat Mtrious att senaste avsnittet av serien Brytpunkt skulle plockas ned med omedelbar verkan.

Programmet som publicerades på tisdagskvällen hade vid nedplockandet strax efter lunch idag drygt 1500 visningar och bestod av ett 48 minuter lång samtalsintervju mellan de båda pingstpastorerna Emil Gillsberg, Manuel Henriquez och deras tidigare samfundsledare Daniel Alm.

– Jag känner mig besviken, ledsen och tystad, säger Manuel Henriquez och fortsätter.

– Den enda information vi fått av Gawdat är att flera tunga finansiärer och tongivande röster hotat med att bryta samarbetet med kanalen ifall vi inte plockade ned programmet. Jag skulle önska mer transparens och öppenhet. Jag vill veta vad vi gjort fel och varför programmet anses så farligt att anonyma röster i kulisserna vill tysta oss. Det kan väl inte vara för mycket begärt ändå, suckar han.

Daniel Alm har varit i hetluften, eller kanske snarare i frysboxen, sedan han började utredas kring anklagelser om maktmissbruk med sexuell karaktär. Efter utredningen har Alm nu friats i de fall det var aktuellt att gå vidare arbetsrättsligt.

Fler frågetecken kvarstår dock. Bland annat har både Pingst FFS likson Västerås Pingst ansett att hans förtroende förbrukats för vidare tjänstgöring. Frågetecken finns också runt vad som egentligen hänt, då utredningen inte offentliggjorts och endast Alm kunnat berätta sin historia offentligt. Något han gjorde för lokala VLT.

Gillsberg och Henriquez, som intervjuade Alm, har fortsatt att offentligt stötta förre föreståndarens position.

Kanalchefen Gawdat Mtrious menar att Henriquez berättelse inte stämmer. Då programmet enbart presenterade Daniel Alms perspektiv, menar han att de inte vill att det uppfattas som att Sverigekanalen väljer sida, och att beslutet att plocka ned programmet kan komma att omprövas i framtiden om det då kan kompletteras med flera röster från de olika aktörerna i berättelsen.

P-o Flodström.