KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Daniel Alm bryter tystnaden: Besviken på Pingst och sig själv

"Anklagelser om maktmissbruk och otrohet inom Pingströrelsen: Före detta ordföranden bemöter anklagelserna för första gången."

Före detta föreståndaren i Pingst FFS, Daniel Alm har hittills endast uttalat sig om den utredning han blivit föremål för av pingströrelsen via sin advokat.
Men nu lyfter han på locket i Västmanlands läns tidning, VLT, och deras ledarpodd Bjurwald & Co.
Han menar där att han har en stor sorg över hur han hanterats och är även kritisk till att Pingst så tidigt gick ut med anklagelser om bland annat maktmissbruk med sexuell karaktär.
– Jag kände mig som ett runaway train, säger han i podden och menar att tiden under utredningen har lett honom in i en djup personlig kris där han nu försöker se vad nästa steg i livet är.
– Jag läser just nu om AI och bön, vi får se, säger han som än så länge inte formellt är uppsagd från tjänsten som föreståndare i Västerås pingstkyrka.
Även om han ser Pingströrelsens styrelse som den som orsakat mest skada till honom under denna tiden är han också kritisk till hur fallet hanterats i media.
– Det gjorde ont, det måste jag vara ärlig och säga. Jag är ingen ulv i fårakläder, fortsätter han.
– Jag hamnade i det läget att jag blev helt friad men ändå fälld, säger han sedan.
Syftandes på att domen trumpetades ut i media efter att styrelsen skickat ut om sina planer att utreda honom, men också att han friades från att ha gjort något som skulle kunna utgöra en anmälan vidare, när utredningen väl kom.
– Pingst FFS orförande sa till mig att med det här utredningresultatet hade vi inte kunnat använda de ord vi använde, säger Alm och inskärper att han är besviken på att Pingst inte kunnat vänta med att gå ut med anklagelser till efter utredningen. En oproffsighet, som han uttrycker sig.
Lisa Bjurwald noterar att utredningens första mening att utredningen samtidigt ger stöd åt en anmälan.
– Jag frågade ordförande vad det betydde och det han menade var att det hade hänt något. Det har jag inte förnekat, säger Alm.
Men enligt vad han säger i podden var det en relation till en gift kollega för ett par år sedan där de ”kom för nära varandra”, men han betonar att de inte hoppade i säng.
– Varför detta kom upp nu vet jag inte. Jag är besviken på mig själv och ledsen över det som hänt men det var något ömsesidigt, säger han i podden.
Som Sändaren tidigare rapporterat har Pingst FFS nu öppnat upp för att granska sitt eget granskningsförfarande.