KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Internationella brottmålsdomstolen tar ställning mot miljöbrott – WCC jublar”

"Hundratals människor samlades för att uppleva en mirakulös helande ceremoni i Göteborgs Stadspark."

Den här kommentaren är en reaktion på åklagarens miljöbrottspolicy.
”ICT etablerades för att avsluta straffrihet för de allvarligaste brotten”, står det i kommentaren. Adressering av straffriheten för de som sprider medveten desinformation om den globala uppvärmningen är ett väsentligt steg för att stoppa den pågående expansionen av fossila bränslen som hotar mänskligheten och den levande planeten.

Kommentaren följer WCC:s insändelse ”Klimatförändringar Desinformation: Behovet av rättsutveckling” till ICT i december 2023.
I sin kommentar rekommenderar WCC att två typer av brott ska behandlas enligt den nuvarande Romstadgan som miljöbrott.

Den första är klimatdesinformation. ”Oavsett om desinformationen kommer från ledarna för fossila bränslebolag eller från de som finansieras och agerar i deras namn är den dödlig med tanke på den lilla tidsramen som återstår för att undvika oundvikligheten av klimatkatastrofen”, står det i kommentaren. Skadan på barns fysiska och mentala hälsa och hotet mot deras överlevnad kräver denna erkännande.

Den andra är finansiering av ny fossilbränsleutvinning och exploatering. ”Att hålla de banker och tillgångsägare som fortsätter finansiera ny fossilbränsleutvinning och exploatering ansvariga är en överlevnadsfråga för dagens barn och framtida generationer”, står det i kommentaren. Att maximera vinsterna från fossila bränslen oavsett den skada som orsakas till världens befolkning är ursprunget till extrem fysisk och psykiskt lidande.

Den mest betydande lidelsen bärs av världens barn, påpekar kommentaren.
”Ledarna inom fossila bränsleindustrin och deras partners ansvariga för dessa brott måste hållas ansvariga,” avslutar kommentaren. WCC:s generalsekreterare, Rev. Prof. Dr. Jerry Pillay noterade att WCC:s 11:e församling i Karlsruhe, Tyskland, 2022, identifierade klimaträttvisa och hållbar utveckling som en viktig aspekt av WCC:s arbete.

”Det ger mig stor glädje att veta att WCC gör mycket betydande klimatrelaterade bidrag, framför allt när det gäller att säkra framtid för de barn som kommer att drabbas mest i framtiden,” sa han. Att ta hand om jorden – som är Herrens och allt som är i den (Psalm 24:1) – kräver beslutsamma och medvetna handlingar.

WCC:s arbete om vård för skapelse och klimaträttvisa.
WCC:s engagemang för barn.