KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Kenya börjar lämna över kroppar till anhöriga efter sekttragedi: 429 döda

Mystiska fynd av svältdöda och strypta kroppar i kustnära Kenya chockar forskare och invånare.

Kenya’s government har påbörjat att lämna över kropparna av 429 medlemmar av en domedagskult till deras anhöriga i en rättsfall som har chockerat landet. Kultledaren Paul Mackenzie anklagas för att ha uppmanat sina följare att svälta sig till döds för att möta Jesus och nu står han inför anklagelser som inkluderar mord.

Myndigheterna använder DNA-testning för att identifiera kroppar och deras familjer. Under tisdagen överlämnades de första kropparna till anhöriga. Känslorna var heta på Malindi obduktion när familjer hämtade sina älskade för omgravering. Vissa grät, överväldigade.

Francis Wanje, en far som förlorade sin dotter och sju andra familjemedlemmar, pekade på en likbil som bar fyra kroppar. ”Vi förlorade åtta medlemmar i vår familj,” sa Wanje. ”Vi skulle få fem, men fick veta att ett av barnen inte matchade DNA: t. Så nu har vi bara fått fyra (kroppar). Så vi hoppas fortfarande att vi kanske i framtiden kommer att få de andra fyra.”

Mackenzie och dussintals av hans medarbetare åtalades i februari för tortyr och mord på 191 barn. Rättegången börjar den 23 april. Inrikesminister Kithure Kindiki har förklarat Mackenzies Good News International Ministries som en kriminell organiserad grupp. Mackenzie avtjänar ett separat ettårigt fängelsestraff efter att ha blivit funnen skyldig att driva ett filmbolag och producera filmer utan giltigt tillstånd.

Några upprörda kenyaner har undrat hur myndigheterna inte märkte några tecken på massdöden mycket tidigare. Kenya Human Rights Commission sa förra veckan att polisen misslyckades med att agera på rapporter som hade kunnat förhindra dödsfallen i det avlägsna området Shakahola. Flera rapporter hade lämnats in på polisstationer av personer vars släktingar hade gått in i det skogsbevuxna området.